Генерални директор Запорошке нуклеарне електране признао да је сарађивао с украјинском војском

0
запад, запорожје

(фото:РТ)

Генерални директор Запорошке нуклеарне електране Игор Мурашков је признао да је Кијеву давао информације о дешавањима у нуклеарки, схватајући да гранатирање долази од украјинске војске, изјавио је он у интервјуу телевизији „Росија 24“.

„Разговарао сам са сарадницима Оружаних снага Украјине преко месинџера, срж разговора је била у томе да сам преносио информације о тренутном стању на нукеларној електрани“, рекао је Мурашков.

Како се наводи у чланку, генералног директора Запорошке нуклеарне електране су протерали на територију која је под контролом Украјине под оптужбом да је „обављао активности које су усмерене на дискредитацију органа власти Руске Федерације“.

Он је признао да је схватао до каквих последица могу да доведу гранатирања нуклеарке.

„Сва та оштећења су могла да доведу до ванредних ситуација, гранате су испаљиване из правца Дњепра, с украјинске стране – из градова Никопољ и Марганец. Особље нуклеарне електране било је угрожено и даље је угрожено приликом поправљања штете настале овим гранатирањима“, нагласио је Мурашков.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.

Sputnjik

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *