Савет Федерације ратификовао је споразуме о пријему ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у састав Руске Федерације

0

Прес служба Савета Федерације Руске Федерације

Сенатори су ратификовали споразуме са Доњецком, Луганском Народном Републиком, Херсонском и Запорошком областима о њиховом уласку у Руску Федерацију, пише Интерфакс.

Савет Федерације гласао је за ову одлуку на пленарној седници у уторак.

ГРАНИЦЕ

Границе територија ДНР, ЛНР Херсонске и Запорошке области одређене су границама на дан њиховог формирања и дан пријема у састав Руске Федерације, каже се у споразумима.

Према овим документима, границе ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области, које се налазе у близини територије стране државе, су државне границе Руске Федерације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ДРЖАВЉАНСТВО

Уговори предвиђају да се од дана пријема нових конститутивних ентитета у Руску Федерацију, држављани Украјине и лица без држављанства која тог дана стално бораве на територији конститутивних ентитета признају као држављани Руске Федерације, са изузетком лица који у року од месец дана од овог датума изјасне да желе да своје постојеће њих и (или) своју малолетну децу задрже у другом држављанству или остану без држављанства.

У споразумима се наводи да је државни језик ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области руски.

Истовремено, Руска Федерација гарантује свим народима који живе на територији нових субјеката право на очување свог матерњег језика, стварање услова за његово проучавање и развој.

Уговори такође предвиђају да од датума пријема нових субјеката у Руској Федерацији до 1. јануара 2026. године постоји прелазни период током којег се решавају питања интеграције ентитета у економски, финансијски, кредитни и правни систем Руске Федерације. Федерације, у систем државних органа Руске Федерације, као и питања вршења војне дужности и војне службе на територији конститутивних ентитета.

Прочитајте још:  Министарство одбране РФ: „Искандерима“ уништено оружје и техника из САД и других западних земаља

ИЗБОРИ

Законодавни избори за нове ентитете одржавају се друге недеље у септембру 2023.

Председник Руске Федерације, у року од 10 дана од дана пријема нових субјеката у Русију, именује привременог вршиоца дужности вишег званичника. У Херсонској и Запорошкој области они ће се звати губернатори, а у Доњецкој и Луганској народној републици – шефови република.

Регионалне владе се формирају као вршиоци дужности начелника нових субјеката.

ЗАКОНИ

Споразуми предвиђају да законодавни и други нормативни правни акти Руске Федерације ступају на снагу на територији нових субјеката од дана њиховог усвајања у Руској Федерацији, осим ако законодавством Руске Федерације није другачије одређено.

Такође је назначено да регулаторни правни акти који се примењују у конститутивним ентитетима на дан доношења у Руској Федерацији важе до краја прелазног периода или до усвајања релевантног регулаторног правног акта Руске Федерације или регулаторног правног акта Руске Федерације. акт субјекта, али у исто време не би требало да буду у супротности са Уставом Руске Федерације.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *