Српска православна црква расправља са властима око геј пропаганде

0
србије

Патријарх српски Порфирије позвао је на опозив уџбеника биологије за 8. разред, који је одобрило Министарство просвете Србије. Ово није први јавни сукоб Српске православне цркве и званичног Београда, јавља дописник ПолитНавигатора.

Српска православна црква (СПЦ) и бројне српске политичке странке удружиле су снаге како би оспориле недавно ревидирани школски програм у Србији у вези са описом рода и сексуалног идентитета и покренули су званичну ревизију која би могла довести до забране бројних уџбеника. На иницијативу СПЦ, Национални просветни савет ће проверити уџбенике у српским школама на присуство ЛГБТ пропаганде.

Патријарх српски Порфирије јавно је позвао на укидање уџбеника биологије за 8. разред, у којем се наводе разлике између пола и пола, односно да „ пол не може зависити од пола који је особи приписан рођењем, већ само особа може да одреди његов родни идентитет “. Хришћани „ не могу да прихвате наметање нових друштвених норми које Бог није проповедао “, рекао је предстојник СПЦ.

Након тога, представници странке Двери додали су још седам уџбеника на листу оних које би требало ревидирати. Реч је о пет уџбеника биологије за 8. разред, уџбенику историје за 8. разред, уџбенику социологије за 4. разред, приручнику за грађанско васпитање за средњошколце. Сви они, према речима лидера странке Бошка Обрадовића, садрже двосмислене ЛГБТ садржаје.

Српски национални просветни одбор треба да да препоруке о научној утемељености градива у уџбеницима и да ли је у интересу нације да се такве идеје презентују у школама. Али када ће се то догодити, не зна се, док школарци у Србији уче по новом програму који нема много заједничког са традиционалним вредностима српског народа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Злочинац Харадинај присећа се "херојске погибије" криминалца Јашарија
Вреди напоменути да ово није први пут да је СПЦ у отвореном сукобу са српским властима око ЛГБТ питања. Црква се противила одржавању Европрајда 2022 у главном граду Србије и подржала литије (крсне литије) против ове манифестације у Београду. Током прве две литије у августу, Патријарх је био ван Београда, очигледно решивши да се не сукобљава са председником Србије. Али по трећи пут, 11. септембра, више није могао да игнорише чињеницу да му је дошло сто хиљада верника који су стајали под прозорима његове резиденције.

Патријарх српски Порфирије је на литургији 11. септембра одржао беседу која је осудила ЛГБТ идеологију наметнуту Србима. Председник Србије Александар Вучић сутрадан је саопштио да не одобрава ни једну једину реч беседе. А 17. септембра, на прослави посвећеној матури кадета војних школа који су постали официри Војске Србије, није било ни патријарха ни било кога од представника СПЦ – иако су били присутни и муфтија и католички архиепископ. .

Поред тога, 17. септембра, упркос формалној забрани завршног догађаја Европрајда 2022 – геј параде у центру Београда – овај ЛГБТ догађај је и даље одржан под заштитом полиције. У њему је, истина, било мало учесника, а највише западних дипломата и новинара. Истовремено , противнике геј параде, од којих су већина били верници СПЦ, полиција није пустила на место догађаја.

Својеврсни одговор на ове поступке власти била је верска литија „За спас Србије“ која је одржана 2. октобра у центру Београда. Њени учесници са транспарентима и паролама „Свети оче Саво, моли Бога за нас!“, „Косово је Србија!“ продефиловао центром града од зграде Патријаршије СПЦ до цркве Светог Марка.

Прочитајте још:  Вучић: Србија ће задржати војну неутралност
Учесници су носили и велику кадионицу напуњену тамјаном како би, кажу, очистили град од последица геј параде која се одвијала истим улицама. Занимљиво је да су у близини споменика последњем руском цару Николају ИИ , где је један од свештеника читао молитву, били људи са заставама не само Србије, већ и Руске империје и ДНР.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *