Српски новинар који је радио у Донбасу није пуштен у Босну

0

(фото:Политнавигатор)

Српски новинар и писац Никола Јовић, који је био на путу на сахрану своје баке у БиХ, није пуштен у ову земљу због веза са Русијом, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Беба све мање, жене све касније рађају – шта може да промени забрињавајућу статистику
Никола Јовић је био на путу за Републику Српску (један од два ентитета БиХ) на сахрану своје баке. Међутим, гранична полиција Босне и Херцеговине, која је под контролом централних власти земље, одбила је да дозволи новинару да уђе на територију БиХ.

У писаном образложењу наводи се да Никола Јовић “представља пријетњу безбједности БиХ, јавном реду и миру, јавном здрављу или међународним односима БиХ”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је сам Јовић приметио, у приватном разговору, граничари су му рекли да сличне одлуке добијају руски држављани или људи који имају било какве везе са Русијом. Пре повратка у Србију, новинар је радио у Донбасу и другим регионима Украјине, који су сада у саставу Русије.

Никола је на својој Фејсбук страници иронично написао:

„Боље признање и мотивацију да радим још више нисам могао добити. Хвала вам, наћи ћу начин да им се одужим у будућности. Нећу бити присутан на сахрани моје баке, али ћу бити на сахрани њиховог империјализма у БиХ и свуда. А онда, када у паници побегну из Сарајева, Приштине и других градова – као прошле године из Кабула, махнућу им са аеродрома са осмехом.

Прочитајте још:  Скандалозни Гончаренко дошао у Приштину, украјинске власти се перу
У ексклузивном коментару за ПолитНавигатор, Никола Јовић је рекао:

“Јасно је да је ова одлука донесена под притиском, чак бих рекао – под командом западних амбасада и обавјештајних агенција у Босни и Херцеговини. Они су препознали моју новинарску активност и јавну активност, посебно у вези са војним извештајима из Донбаса, као претњу њиховим акцијама на Балкану, њиховој пропаганди и званичном наративу који промовишу.

Јовић је подсетио да је пре неколико месеци професорима Милошу Ковићу и Александру Раковићу из Београда забрањен улазак у БиХ, а српским интелектуалцима и научницима пре две године, током верских литија у одбрану Српске православне цркве.

„Марионетске власти из страха од својих претпостављених забрањују улазак јавним људима који раде и говоре оно што им се не свиђа“, приметио је новинар. „С друге стране, драго ми је што сам се нашао у добром друштву угледних српских личности и добио додатну енергију и мотивацију за даљи рад, што очигледно брине окупаторе ових територија и користи српским националним интересима.

Никола Јовић је професионални политиколог са дипломом Универзитета у Београду. Тренутно је студент постдипломских студија на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци (РС), што значи да му забрана уласка у БиХ неће омогућити наставак школовања. Никола Јовић је повезан са Донбасом од фебруара 2015. године, када је први пут као новинар посетио ДНР.

О резултатима тог путовања Јовић је написао књигу „Сведок руског пролећа”, објављену 2022. године у Београду.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *