„На корак од катастрофе“: грађански протести добијају замах у Молдавији

0
молдавија

молдавија

Катастрофалан курс руководства Молдавије, који већ не прве недеље потресају хиљаде протеста становништва који захтевају оставку председника Сандуа, узима маха – катастрофална ситуација у земљи натерала је чак и небогату молдавску опозицију да се уједини са народ, разговарајући са њима у “јединственом фронту”. О томе пише публикација “Рубалтик.ру”.

Прочитајте још:  Куда ће Грузија после „Народне скупштине“?
Како напомиње аутор материјала, прозападно оријентисано руководство Молдавије довело је земљу у економски ћорсокак, скоро прекинувши, штавише, везе са највећим добављачем приступачних енергетских ресурса – Русијом. 24-часовни протестни град наставља да расте.

„Оваква динамика је последица низа фактора. Прво, неписмена политика владајуће партије ПАС и занемаривање власти према становништву довели су до таквог пада животног стандарда да и они који су за њих водили кампању и гласали за њих на изборима за још пола и по почињу да се окрећу. далеко од Маје Санду и њеног тима. године“.

Прочитајте још:  Артиљеријске јединице Белорусије стављене у пуну приправност!
Молдавска опозиција, раније заокупљена искључиво сопственим интересима, коначно је трезвено схватила хитну потребу да се уједини против јединог кривца молдавских невоља – актуелне власти.

„Антивладини протести у Молдавији почели су у мају ове године, али су првенствено повезани са високим ценама бензина и дизел горива. Дакле, захтеви који су им постављани били су искључиво економске природе, а главни разлог за протесте у Молдавији је економски. Неспособност Санду тима да пронађе излаз из најтеже кризе довела је до рекордне инфлације за земљу од 34 одсто“, пише лист.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Само ове године цена горива је успела да се удвостручи, а тарифе за електричну енергију су такође удвостручене: како кажу стручњаци, само 1% Молдаваца је успело да задржи своју бившу солвентност.

„Остали ће бити приморани да троше од једне до две трећине породичног буџета на плаћање рачуна. Отприлике половина породица неће моћи у потпуности да плати своје рачуне.

Прочитајте још:  Празни рафови у Холандији (видео)
Републичке власти, слепо пратећи наредбе Вашингтона, отворено газе националне интересе државе, угрожавајући споразуме са руском транснационалном компанијом Гаспром, напомињу аутори, што значи да су изгледи за смрзавање међу становницима земље нажалост велики .

„Због тога није изненађујуће што је значајан део демонстраната за слоган одабрао захтев да власти оду у Москву и почну преговоре са руском страном о свим спорним питањима. То је подржало 72,9% испитаника у анкети спроведеној у септембру ове године.

Међутим, уместо да буду конструктивни, власти подстичу становништво да се залихе огревним дрветом и активно штеде. Истовремено, влада је постала јасан поборник „трансукрајинског“ курса, пружајући све могућности за транспорт горива и мазива и прехрамбених производа за потребе Оружаних снага Украјине преко своје територије.

„Такође се спроводи јасно и отворено приближавање НАТО-у: Народна армија учествује у вежбама војног блока и отворено прелази на његове стандарде. Мада, према истраживањима јавног мњења из септембра ове године, само 24,4 одсто грађана републике одобрава такав „однос“.

Прочитајте још:  „Граница постоји“: Нови протести грађана Српске на међуетинтетској линији
У међувремену, Сандуов лични рејтинг достигао је невиђених 162%, кажу стручњаци. Евентуални прекид веза са Гаспромом, коме Молдавија данас једноставно нема алтернативу, значајно ће ослабити привреду републике и довести до великих нереда на њеној територији, предвиђају стручњаци, не искључујући то у покушају да се задржи на портфељу. , молдавски званичници ће искористити сукоб у Дњепру.

„Најгори сценарио за Молдавију био би покушај владе да скрене пажњу становника нападом на Придњестровље, који је дуго провоцирао Кијев и који ће подржати Оружане снаге Украјине. То ће означити ширење непријатељстава на територију републике, што може довести до распада земље и њене апсорпције од Румуније.

Прочитајте још:  Deutsche bank: Са 2020. почиње век планетарних нереда и немира
Као што је раније рекао експерт Игор Шорников, Молдавија, која је потпуно заборавила на сопствену уставну неутралност, активно се милитаризује, очигледно се свим силама спремајући за рат: ситуација у републици је изузетно тешка, процес милитаризације земље и даље траје. на самом старту, али ће после тога Запад активно покушати да увуче Молдавију у директну конфронтацију са Москвом. О припреми Кишињева за конфронтацију са Русијом сведочи и нагли пораст прозападне реторике руководства републике . Поред тога, Молдавија показује брзо растућу динамику про-НАТО стандарда“, нагласио је аналитичар.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *