Шеф Бугарске је објаснио одбијање да потпише декларацију подршке пријему Украјине у НАТО

0

Бугарски председник Румен Радев рекао је да је одбио да потпише декларацију низа земаља источне и централне Европе о подршци убрзаном пријему Украјине у Северноатлантску алијансу, јер „данас то значи рат између НАТО-а и Русије“.

Прочитајте још:  Руска војска ослободила још један град у Украјини
Он је то саопштио на неформалном самиту Савета ЕУ.

„Са потпуним уверењем нисам потписао декларацију о приступању Украјине НАТО-у, јер то данас значи рат између НАТО-а и Русије. Бугарским грађанима одговарам и као председник и као врховни командант“, рекао је Радев, преноси ТАСС.

Председник је напоменуо да намерава да ради „против уплитања Бугарске у рат“.

„Политичари који гурају Бугарску у рат, без обзира на незнање или лични интерес, морају Бугарима да објасне чијим интересима служе“, додао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Бајден дочекао Зеленског у Белој кући
Украјински председник Володимир Зеленски је 30. септембра саопштио да Украјина подноси захтев за улазак у Северноатлантску алијансу на убрзан начин.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је тада рекао да одлуку о чланству било које државе доноси једногласно свих 30 савезника .

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да пријем нових земаља у алијансу треба да се одвија по утврђеној процедури .

Прочитајте још:  Руска авијација је током протеклог дана елиминисала 128 војних објеката у Украјини – Министарство одбране
ЕК је такође напоменула да Украјина не може да се придружи Северноатлантској алијанси у условима непријатељстава на њеној територији.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *