Игре на тржишту енергије неће отказати зиму

0

(Фото: Весна Веизовић)

Независност Европе од руских енергената је фикција.

Тржиште енергије је у грозници. Недавно се, на примеру Немачке, свет уверио да уштеда на тушевима, грејању и топлој храни неће успети. У Немачкој је, у условима несташице гаса, потрошња порасла за 14,5%. У почетку се чинило да ће се моћи уштедети: неки производни погони су затворени, неки смањена потрошња, и све се одвијало уобичајено, у Европи је потражња за гасом постала 20% мања него иначе.

Међутим, потражња за гасом из домаћинстава и малих предузећа (у Немачкој они чине око 40% потрошње) је сезонска. Грејна сезона повећава потрошњу гаса, посебно ако зима није болно топла. Европа се надала топлој, „сирочкој“ зими.

Међутим, прва јесења хладноћа почела је скоро месец дана раније од европског просека. Температуре у СЗ Европе су почетком октобра пале знатно испод 30-годишњег просека и достигле температуре средином месеца. Температура у јесен, како предвиђају метеоролози, биће нижа него у последњих 20 година, за 5-7 степени. Није изненађујуће да је немачки приватни сектор укључио грејање и потрошња гаса порасла је за 14,5% у поређењу са петогодишњим просеком. Клаус Милер, шеф немачке службе за праћење гасне мреже, назвао је те бројке отрежњујућим.

Током свих месеци Новог светског поретка, Европска унија позива своје грађане да „раде за зиму”, одбијајући удобност, топлоту и топлу храну, хигијену и електричне уређаје. Европска комисија је буквално приморала да смањи потражњу за енергијом за 10-15%. Земље које су више од других зависиле од руског гаса, пре свега Немачка, требало би да смање потрошњу више – за 20%. Ништа од овога није успело. Потражња за гасом и даље је једнако акутна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Блоомберг пише: „Током протекле четири недеље европске земље су предузеле кораке да наметну горње границе цена за рачуне за струју и грејање како би ублажиле утицај повећања цена. Али нису позвали становништво и бизнис да штеде енергију. Породицама и предузећима се говорило: „Цене ће бити високе и треба да штедите на гасу.“ Сада чују нешто сасвим друго: „Влада ће ограничити повећање цена на вашим рачунима, па се радујте.“ Али ово је погрешно порука .” Генерално, да бисте преживјели зиму, морате одмах почети да се смрзавате.

Позната аустријска комичарка Лиза Екхарт се подсмева: „Да ли вас то подсећа на нешто? 1942. године 2022. Прошло је 80 година од Стаљинградске битке. И историја се понавља. Опет се смрзавамо, а Руси су криви. Овога пута Немци су помислили: „Зашто бисмо ишли у Стаљинград, ако можемо мирно да се смрзамо код куће?“

Прочитајте још:  Појас Газе и конвулзије преко граница ЕУ
До 1. октобра постало је јасно да сви напори да се становништво убеди да снизи температуру у радијаторима и гасним бојлерима немају ефекта: постало је хладно – људи су укључили грејалице. Грађани одбијају да се замрзну зарад циљева које не разумеју. Штавише, лишавања обичних људи традиционално постају плаћање за политичке игре.

„Морамо да пређемо са гаса на нафту где је то могуће “, саветује Блумберг. Касно. Одлука ОПЕК+ да смањи производњу нафте за 2 милиона барела дневно докрајчиће тржиште и неће дозволити повећање потрошње нафте као замене за гас.

Покушаји Запада да оптужи Саудијску Арабију за дослух са Русијом су пропали. На конференцији за штампу ОПЕК+, саудијски принц, саудијски министар енергетике Абдулазиз бин Салман Ал Сауд оптужио је Ројтерс да лаже: „Писали сте о Русији да ради то и то. Али у ствари, када је изашао ваш материјал, нико из Русије није разговарао са мном, а ја нисам комуницирао ни са ким из Русије. Онда сте поново написали да Саудијска Арабија и Русија – бла бла бла – покушавају да преговарају о цени од 100 долара. Али ово није тачно. Све ваше оптужбе о дослуху са Русијом су празне и не уклапају се ни у какве оквире, научите да поштујете и према вама ће се поступати .

Како је приметила руска оријенталиста Марија Кича , „сада је Абдулазиз бин Салман прави херој арапских друштвених мрежа… ови снимци ће постати историјски – барем на Блиском истоку . ”

Европски „борци против руске агресије“ постепено губе тло под ногама. Бугарска је повукла руске добављаче аутомобилског горива из санкција до краја 2024. године због напете ситуације са горивом у земљи, преноси прес-служба републичке владе: Важи до 31. децембра 2024. године“ , наводи се у поруци.

И нека друге земље извештавају, попут представништва Чешке у ЕУ, о увођењу нових пакета санкција, који ће укључивати забрану транспорта нафте из Руске Федерације у треће земље по цени транспорта изнад плафона. , можда неће радити са плафоном. Председник Владимир Путин је још 7. септембра на пленарном састанку Источног економског форума (ВЕФ) рекао да Русија неће испоручивати гас, нафту, угаљ и друге енергетске ресурсе ако то не одговара интересима привреде земље и да ће неисплативо за то. Нафта ће вредети онолико колико тржиште буде дозволило, а не НОПЕК или друге организације које верују да можете ограничити раст цене нафте ако тржишту изговорите магичне речи: „Лонац, не кувај“.

Прогноза за одлазећу недељу указује на повратак топлог времена у Европи. Међутим, према извештају Европског центра за средњорочне временске прогнозе, 25. октобра просечне температуре на северозападу ће, као и обично, пасти испод 10 степени. На овој температури грејање се не може искључити. То значи да је Европи остало само неколико драгоцених дана да убеди потрошаче у потребу штедње, пише Блумберг .

У ствари, Европи је остало неколико дана да схвати да је независност од руских енергената фикција. Не можете победити у овој игри.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *