По либерашкој иницијативи: Осуђени злочинац из рације на списку невиних жртава

0
Нови Сад

Нови Сад (Фото: Pixabay)

Споменик жртвама након ослобођења у Другом светском рату у Новом Саду, већ неколико година је повод подела у јавности. На једној страни су они којима је споран списак жртава, међу којима је и више ратних злочинаца и сарадника окупатора. За иницијаторе градње и градске власти списак није битан, више пута су поручили да се споменик гради свим невиним жртвама.

Данас осушена јелка представља мајку Јелену, окружену са пет јабланова, пет синова који су имали од 15 до 28 година када су стрељани пре тачно осам деценија, пред мајком. То је једна од најтужнијих прича Новосадске рације, када су мађарски фашисти зверски убили и бацили под лед Дунава готово 1.300 Новосађана. За злочин над Јовандићима војни суд је 18. марта 1945. на смрт стрељањем осудио Јаноша Тота из Руменке.

Име осуђеног злочинца нашло се на списку невиних жртава, којима градска власт подиже споменик, на иницијативу Савеза војвођанских Мађара. Сви се слажу да треба да постоји, али је споран списак на који се предлагач позвао.

Списак је саставила Комисија за тајне гробнице настрадалих цивила коју је основала републичка Влада 2009. године, а која није правила разлику између злочинаца и невиних жртви.

Споменик се одлуком новосадске скупштине подиже на основу тог списка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Социолог Милош Перовић каже да је на основу неколико сати прегледа тог списка, пронађено барем десет ратних злочинаца.

“Када кажем ратних злочинаца, мислим на организаторе, налогодавце и извршиоце Новосадске рације”, објашњава Перовић.

“Противници захтевају списак стварних невиних жртава”
Готово 60 хиљада људи на територији Србије, власти нове Југославије убиле су након ослобођења, у Новом Саду – 1.326.

Прочитајте још:  Пуцњава у Младеновцу, седам особа рањено

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић наводи да постоји и картотека и једна књига Озне, у којој су спискови људи који су 1944. и 1945. године стрељани од стране војних органа тадашње Југославије. “Потребно је погледати те спискове”, сматра он.

Социолог Милош Перовић истиче да људи који се противе том споменику заправо захтевају да се формира нека нова комисија, која би заиста утврдила стварна имена невино страдалих.

Од јула, када су почели радови на споменику, постављен је само постамент, а чекају се мермер и скулптура академског вајара Ласла Силађија.

Да ли је градњу успорио спорни списак – и поред више покушаја из градске куће, РТС није добио одговоре.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *