ПРЕБИЛОВЦИ НАЈВАЖНИЈА ЛЕКЦИЈА

0

Пребиловци

Час историје националног страдања, борбе за живот и победе над смрћу на српском језику може да се зове – Пребиловци. Село у Херцеговини, које је ушло у светске анале као место вишеструког масовног злочина и симбол васкрсења и победе живота над смрћу.

Пребиловци су и метафора српског народа у целини, који је упркос незамисливом страдању опстао и живи и данас.

Од Пребиловаца, отуд, нема бољег места да генерације овог времена упознају прошлост и бирају свој пут у будућност. На овом месту живо и опипљиво је сећање на геноцид у његовом најстрашнијем облику. Херцеговачки камен овог села сведочанство је вишеструког васкрсења и живо историјско градиво.

Све то су разлози да се и место пребиловачког масакра над Србима неизоставно уврсти на листу дестинација које ће ученици основних и средњих школа из Србије обилазити на екскурзијама и рекреативним наставама. Иницијативу да се места страдања и злочина над српским народом у време Другог светског рата упишу на мапу школских излета потекла је од Музеја геноцида које тренутно припрема стручно упутство које ће бити прослеђено просветним властима.

Музеј је предложио и локалитете – меморијалне центре у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини, али и у Аустрији, Италији, Пољској, Немачкој, Норвешкој и Холандији. Реч је о местима на којима су се од 1941. до 1945. године почињени најтежи злочини, масовна убиства, затварање, прогон и уморства Срба од стране нациста, усташа и других окупатора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Организованим обиласцима места страдања унапредило би се развијање саосећања код ученика према жртвама рата, које превазилази сагледавање искључиво историјских података, чиме би се допринело развоју свеопште културе сећања у нашем друштву – истичу у Музеју геноцида.

Прочитајте још:  Вучић открио шта је неприхватљиво у "европском плану", али и о чему ћемо разговарати

На примеру Пребиловаца школарци из Србије научили би најтежу и најмучнију, али преко потребну лекцију из националне историје. Ово село готово је нестало у усташком масакру – убијено је 826 од укупно 994 Срба из овог села углавном жена, деце и стараца. Већина је жива бачена у јаму Голубинку, док су остали били убијени у кућама и на њивама. У покољу су у целости угашена 54 српска домаћинства. О размери злочина сведочи поређење да је пре 1941. Пребиловце насељавало више од 1.000 житеља, а да је рат преживело свега 170. Први регрут из овог села испраћен је у војску тек 1962. године.

Судбина овог места носи и жиг понављања историје. Потомци злочинаца из 1941. поново су дошли у Пребиловце. Све куће у селу лета 1992. године поново су запаљене, спомен-костурница са посмртним остацима жртава усташког масакра је минирана, а место је сравњено са земљом. Након последњег рата, живот се други пут вратио у ово место. Данас у њему живи око 40 становника – живих сведока да је живот увек јачи од смрти, као и да је боље бити жртва него џелат. Сећање на геноцид у Пребиловцима молитвено се негује у Храму Христовог Васкрсења, освећеном 2015. године.

ИСТИНА СКРИВАНА У ЈАМАМА

Скривање је саставни део сваког геноцида. Комунистичке власти нису дозвољавале изражавање јавног пијетета према жртвама пребиловачког масакра, а све јаме у којима су уморени херцеговачки Срби су забетониране. Истина о злочину свом силином је изашла на светло дана 1989. године, када су јаме отворене о потомци се после готово пола века поново срели са својим умореним прецима.

Прочитајте још:  У Републици Србији истражне радње нафте без Студије о процени утицаја на животну средину: НОЋНА МОРА НА ПАЛИЋУ

Новости

БОНУС ВИДЕО:

https://youtube.com/shorts/m7fdtifvH2s?feature=share

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *