Европски судови настављају да одбацују оптужнице за предмете који се заснивају на „SКY“ комуникацији!

0

Европски судови настављају да одбацују оптужнице и доносе ослобађајуће пресуде за предмете који се заснивају на „SКY“ комуникацији. Још једна такав примјер, ослобађајућа пресуда, долази из холанског суда, град Бреда.

Подсјећамо, широм Европе судови су одбацили одређен број оптужница које се заснивају на „SКY“-у. Тако Холандија, Белгија и Италија имају низ недавних примјера у којима су судови замрзнули поступке или одбацили а у којима је као доказ тужилаштво приложило „SКY“ комуникацију.

Поставља се питање да ли је „SКY“ довољан доказ за осуђујућу пресуду или служи само за потврђивање оптужница.

Адвокати у оваквим поступцима тврде да је он незаконито прибављен доказ који, како наводе, служи за истрагу као оперативан податак. То су тврдили и адвокати пред подгоричким Вишим суду, који су ангажовани у предметима који се заснивају на „SКY“ комуникацији. Они се позивају и на Међународно право и прописе о међународној сарадњи.

У пресуди холандског , наводи се да треба да постоје докази који поткрепљују преписку. А конкретно ради се ослућају шверца дроге, преноси Дан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

-Суд утврђује да се сумње/ оптужбе портив осумњиченог темеље на порукама SКY ECC које се налазе у спису. Према мишљењу суда, све те поруке долазе из једног извора, тачније кракираног сервиса слања SКY ECC. Чињеница да се државно тужилаштво позива на вишеструке чат сесије … с разним другим кроисницам SКY ECC-а то не мијења. У судксом спису нема доказа који би поткријепили садсржај порука. Због тога се садржај порука не може тесирати провјетрити.. Суд сматра да због тога недостају законити докази за кривична дјела која се стављају на терет. С тога суд ослобађа оптуженика свих оптужби.

Прочитајте још:  Познати лекар ухапшен у Новом Саду због злостављања девојчице

О овом предмету се расправљало 30.августа 2022. Оптужени се теретио за шверц наркотика у већим количинама.

-Да би се дошло до суђујуће пресуде за кривична дјела која се стављају на терет морају постојат ваљани ( законити) и увјерљиви докази. О законитим доказима је ријеч када постоје докази из различитих извора или кад докази потичу из једног извора али су поткријепљени другим чињ. Из тих доказа суд се такође мора увјерити да је оптужени починио кривична ђела за која се терети. Као и одбрана, суд нема скуп/сет података са свим порукама SКY ECC са рачуна којис е приписује осумњиченом….- наводи се између осталог у образложењу суда, преноси Дан.

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *