Орбан поручио: Можда ће многима ово звучати брутално, али нада у мир зове се – Доналд Трамп

0

Трамп (Фото: flickr. com)

Мађарски премијер Виктор Орбан током боравка у Берлину говорио је између осталог о рату у Украјини и заложио се за мировне преговоре тврдећи да се договор мора постићи између Русије и САД-а те притом навео Доналда Трампа као погодног и по њему најидеалнијег преговарача.

Орбан наиме мисли да само Доналд Трумп може окончати рат у Украјини, пише ft.com. О томе је Орбан говорио на расправи њемачког часописа Цицеро о глобалној политичкој ситуацији.

„Ко вјерује да овај рат може бити окончан руско-украјинским преговорима, тај не живи у реалности. Расподјела моћи је негдје другдје“ – тврди Орбан сматрајући да рат у Украјини неће бити окончан преговорима Русије и Украјине, него Русије и САД-а.

Орбан је такође поручио:

„Можда ће многима ово звучати брутално, али нада у мир се зове Доналд Трамп“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рекао је како актуелни амерички предсједник Џо Бајден није погодна особа за преговоре на страни САД-а због својих вербалних напада на руског предсједника Владимира Путина. Рекао је да је амерички предсједник Џо Бајден отишао “предалеко” назвавши руског предсједника Владимира Путина ратним злочинцем и рекавши да “не може остати на власти”, преноси Епоха.

Орбан похвалио дјеловање Меркел 2014. након анексије Крима: “Спријечила је рат”

Током боравка у Њемачкој Орбан се састао с актуелним њемачким канцеларом Олафом Шолцом, а такође и с бившом канцеларком Ангелом Меркел.

Орбан је похвалио дјеловање Ангеле Меркел 2014. (када је Москва извршила анексију Крима) и тадашње дипломатске напоре Њемачке како би се умирио сукоб у Украјини, наводећи како су такве активности ове године изостале.

Прочитајте још:  Медији: ЦИА и БНД заједно прислушкивале 120 држава и зарађивале на томе

„У фебруару није било никога ко би и покушао спријечити рат“, рекао је Орбан, по чијем мишљењу би Меркел спријечила рат у Украјини.

Орбан је одбацио сугестије да је био више на страни Русије у рату него на страни Украјине, рекавши да је руска инвазија била “чин агресије” и јасно кршење међународног права.

Но, рекао је да међународна заједница није успјела “изоловати” сукоб, као што је успјела 2014. године, када је Русија извршила инвазију и анектирала Крим – постигнуће које је приписао политичким вјештинама бивше њемачке канцеларке Ангеле Меркел, описујући њезину дипломацију у вријеме као “мајсторски потез”.

Упитан би ли Меркел можда спријечила рат Русије с Украјином да је још била канцеларка, одговорио је: “наравно”.

Он је изнова критизирао санкције Европске комисије против Русије. „Санкције у овој форми ће нас стајати главе“, рекао је Орбан.

Извор: Financial Times

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *