У Хратској смањују казне педофилима, убицама и силоватељима јер су били бранитељи

0
хрвати, хрватска

Хрватска (Фото: EPA-EFE/Christian Bruna)

Хрватски судови су окривљеним педофилима, силоватељима, ратним профитерима, убицама смањили казне затвора јер су били – „бранитељи”. Међу онима којима су смањене казне нашли су се и један генерал и бивши хрватски премијер.

Прочитајте још:  Mогуће проширење важења ковид пропусница
Сви ти учесници у рату, многи и одликовани, уместо да буду пример младима, починили су нека кривична дела и уместо да им отежавајућа околност буде то што су издали оне принципе због којих су отишли на фронт, хрватске судије им то узимају као олакшавајућу околност, пишу хрватски медији.

Хрватско министарство правосуђа располаже сазнањима према којима је „учествовање у Домовинском рату” најучесталија олакшавајућа околност коју судије користе у свим облицима сексуалног злостављања. Иако у Казненом закону учествовање у „Домовинском рату” није на списку олакшавајућих околности, виши судови, по правилу, преиначују пресуде нижих инстанци и то на начин да смањују пресуђене затворске казне, па чак и у случајевима тешких убистава. Казнени закон, наиме, налаже судијама да оцене “све околности које утичу да казна по врсти и мери буде лакша или тежа”, попут “ранијег починитељева живота”. И тако су учествовање у рату на хрватској страни и примљена одликовања постепено од деведесетих година постали позитивни аргументи, као и позитиван део “починитељева живота”, а који доводи до смањења затворске казне.

Како хрватски медији преносе, 2017. године угоститељ из Загреба силовао је своју радницу и претио смрћу њеним пријатељима, а од раније је имао већ две пресуде за силовање. Међутим, учествовање у рату у Хрватској донео му је умањење казне. Исте године, Врховни суд је четвороструком силоватељу потврдио олакшавајућу околност то што је био учесник у рату и због тога је добио мању казну. Врховни суд је 2021. донео пресуду да силоватељу, иначе од раније вишетруко осуђиваном за казнена дела запуштање и злостављање детета, насилничко понашање у породици, тешку крађу, претње и изнуду, добије само седам година затвора, јер је учествовао у рату на страни Хрватске. Јавност је, исте године, била згрожена када је педофилу који је годину дана силовао своју поћерку од осам година смањена казна затвора са 14 на 11.

Прочитајте још:  Нова брука хрватског правосуђа: Побио, па мокрио по заробљеним војницима ЈНА, наградили га слободом!
И у случају изрицања пресуде бившем хрватском премијеру Иви Санадеру у случају Фими Медија као олакшавајућа околност узето учествовање у рату у Хрватској, а „Споменица Домовинског рата и одликовања” су му такође донели смањење казне, наводе медији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нико у суду, при том, није се позабавио податком да Иве Санадера у регистру бранилаца ни нема и да је униформу обукао вероватно само на један дан, 3. децембра 1991. године у Стобречу, приликом постројавања припадника “Арт гарде” због фотографисања на тениском игралишту. Тај један дан у униформи, Санадеру је одлуком Врховног суда донела смањење казне за годину и по дана у суђењу за ратно профитерство у случају ИНА-МОЛ. Врховни суд преиначио је казне и бившем начелнику општине Сибињ Ивици Батинићу, члану општинске управе Ивану Мишковићу као и пензионисаном генералу Младену Круљцу.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *