Кључни партнер и пријатељ”: отворена нова зграда Амбасаде Србије у САД

0

Марко Ђурић (Фото: http://www.kim.gov.rs/)

У Вашингтону је 11. октобра увече свечано отворена нова зграда амбасаде Србије у САД.

Прочитајте још:  Шта се крије иза резолуције албанског парламента о извештају Дика Мартија
Врпцу су пресекли амбасадор Србије Марко Ђурић и специјални изасланик Стејт департмента за Балкан Габријел Ескобар, јавља дописник ПолитНавигатора.

„Отварање нове амбасаде сведочи о све јачању веза између наших земаља и сведочи о нашој решености да те односе у будућности проширимо и на многе друге области сарадње“, рекао је амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић. церемонија отварања дипломатског представништва.

Дипломата је прочитао и поздравно писмо председника Србије Александра Вучића.

„САД остају наш дугогодишњи партнер и заговара неколико кључних спољнополитичких приоритета, укључујући кандидатуру Србије за чланство у ЕУ и нашу посвећеност миру и стабилности на Балкану“, наводи се у Вучићевом писму.

Такође је истакнута подршка Вашингтона иницијативи Отворени Балкан, а Сједињене Државе су назване “кључним партнером и пријатељем Србије”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заузврат, Габриел Есцобар је рекао:

„Како улазимо у 141. годину дипломатских односа наше две земље, могу да кажем да ти односи никада нису били бољи. Надам се да отварање ове амбасаде, како сте рекли – у непосредној близини Беле куће, такође симболизује нови почетак у билатералној историји.

Амбасада Србије у САД од сада се налази у сопственој згради у улици Вашингтон 16, број 1333, на мање од километар од Беле куће. Ово је историјска зграда која је некада била дом америчког државног секретара и добитника Нобелове награде за мир Елихуа Рута. Пре тога, деценијама после распада бивше Југославије, амбасада Србије у Сједињеним Државама радила је из изнајмљених просторија.

Отварању амбасаде присуствовала је и прва дама Србије Тамара Вучић, која је подсетила на цитат из Националног музеја америчке дипломатије да је у суштини „дипломатија о људима, преговарању, изградњи и одржавању односа“.

Зато је важно да у нови дом у Вашингтону, који ће бити симболично огледало наше земље и нашег друштва, можемо да пожелимо добродошлицу великим људима из света дипломатије“, нагласила је она.

Како је пренео ПолитНавигатор , у августу 2022. године Александар Вучић је рекао да САД увек подржавају своје потомство, Косово. Такозвана „Република Косово“ (према Резолуцији 1244 СБ УН и Уставу Србије – Српска Аутономна Покрајина Косово и Метохија) је у фебруару 2008. године једнострано прогласила независност. То су одмах признале САД и већина земаља ЕУ.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *