Усвојен хрватски амандман – Србија пред новом уценом

0

(фото:Наука и култура)

Комитет за спољну политику Европског парламента данас је усвојио амандман на извештај ЕП о проширењу Уније, чији је аутор хрватски социјалиста и европски посланик Тонино Пицула, а којим се даље напредовање Србије на ЕУ путу условљава увођењем санкција Русији.

Политичка група социјалиста и демократа у Европском парламенту предложила је 28. септембра да се у овај извештај укључи њихов амандман према коме Србија може да напредује у преговорима за приступање ЕУ само ако уведе санкције Русији и усклади своју спољну политику са европском.

Амандман на извештај Европског парламент о проширењу наводи да треба “дати приоритет усклађивању земаља кандидата са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и напредовати у преговорима о приступању са Србијом само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије и постигне значајан напредак у реформама повезаним са ЕУ“.

Прочитајте још:  Напад на српске младиће у Бабином Мосту код Обилића
Затим прецизира да треба позвати Србију да се усклади с рестриктивним мерама и политиком ЕУ према Русији генерално и да покаже напредак у демократији, владавини права и прихвати вредности и приоритете Уније.

Амандманом се предвиђа и да ЕУ треба да “преиспита сва средства ЕУ за Србију у том светлу, посебно све пројекте који се финансирају у оквиру Економског и инвестицијског плана за Западни Балкан, како би се осигурало да су сви расходи ЕУ у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима ЕУ”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Извештај ће добити форму Резолуције Европског парламента, на гласању у новембру у Стразбуру.

Прочитајте још:  Капетан Драган на слободи! Васиљковић јутрос пуштен из хрватског затвора
Резолуције ЕП нису правно обавезујуће за земље чланице, нити остале европске институције.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *