побуна,православна

Саво Штрбац

Директор Документационо-информативног центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је Срни да би волео да се на сутрашњем припремном рочишту против четири хрватска војна пилота у случају “Петровачка цеста” неко појави, али да је мала вјероватноћа, јер Хрватска неће да сарађује.

Прочитајте још:  Земље ЕУ договориле су да почну преговоре о чланству Босне и Херцеговине
Штрбац, који је и сам био дугогодишњи судија-кривичар и адвокат, рекао је да Хрватска не признаје процесе у Србији против њихових брантеља и грађана у чему, како сматра греши.

Он је истакао да је “Веритас” прикупио доказе о том злочину, имена погинулих, рањених, њихових породица и то подијелио са тужилаштвом, те да је хрватска држава требало да оптуженим пилотима омогући да се бране, а то не може игноришући да постоји тај поступак.

“Није политика то што се десило на “Петровачкој цести”, то је факат. Ми који смо прошли и били ту знамо да нису измишљене жртве, да се то десило заиста и да су тамо страдала деца, људи и цивили и мора неко за то да одговара” – рекао је Штрбац.

Он је подсетио да су упућени позиви оптуженима, који до сада нису учестовали у поступку, нису уопште дали своје одбране, нису саслушани у истрази.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ШТЕТОЧИНСКА ПАМЕТ „ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА“
Али су, додао је, браниоци адвокати из Србије, сви по службеној дужности, јер ниједна радња се не може, у кривично-правном смислу, извести без присуства браниоца, пошто је ратни злочин најтеже кривично дело.

Суд је послао позиве, који иду дипломатским путем, преко Министарства правде, па се шаље у Хрватску, чије је Министарство правде одлучило јавно да неће да им уручи, јер, подсећа Штрбац, не признају ништа што долази из Србије у вези са ратним злочинима против њихових држаљавна.

“Иако им држава /Хрватска/ није службено уручила позив, они знају из медија да је сутра припремно рочиште и могу да се појаве. И дај Боже да се појави било ко “- рекао је Штрбац.

Прочитајте још:  ЕПС објавио нови ценовник који ће важити од 1. новембра
У Београду би сутра требало да почне припремно рочиште у процесу познатом као “Петровачка цеста” против против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине у војно-полицијској акцији “Олуја” 1995. године над колоном српских цивила која је бежала из Републике Српске Крајине.

Суђење је заказано за 9.30 часова у згради Специјалног суда пред Посебним оделењем за ратне злочине.

Прочитајте још:  Умро Милутин Мркоњић
Оптужница против офирица хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића терети их да су у акцији “Олуја” 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне српских избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца, као и у месту Сводна у БиХ.

У бомбардовању хрватске авијације у избегличкој колони погинуло је десет особа /међу њима четворо деце, двадесетогодишња девојка и осамдесеттрогодишња старица, а неколико десетина људи је теже и лакше рањено.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *