Министарство спољних послова је указало на ризик од сукоба нуклеарних сила због акција САД у Украјини

0

Што се више САД мешају у сукоб у Украјини , то је већи ризик од изазивања нуклеарног сукоба са катастрофалним последицама. Ово је у петак, 14. октобра, саопштио заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Дипломата је повукао аналогије актуелне ситуације са карипском кризом, чија се годишњица обележава ових дана, истичући да су се „данас, као и пре шест деценија, појавили нуклеарни ризици”.

„Логика тренутног тренутка је једноставна: што се Сједињене Државе више ангажују у подршци кијевском режиму на бојном пољу, то више постају стране у војној конфронтацији са Русијом, што значи да ризикују да изазову директан оружани сукоб између највеће нуклеарне силе, са катастрофалним последицама“, рекао је Рјабков у интервјуу за РИА Новости .

Осим тога, приметио је, САД данас, као и у време карипске кризе, не узимају у обзир легитимну забринутост Русије у вези са директним претњама њеној безбедности.

10. октобра постало је познато да ће Сједињене Државе наставити да пружају Украјини војну подршку , укључујући снабдевање Кијеву најновијим системима противваздушне одбране. Истовремено, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је приметио да је снабдевање Кијеву са Запада ракетних система за вишеструко лансирање (МЛРС) далеког домета најбржи начин за ескалацију сукоба у Украјини. Он је саветовао лидере Сједињених Држава и НАТО-а да размисле пре него што испоруче оружје „орасима у Кијеву“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бивши амерички државни секретар Мајкл Помпео је 9. октобра прокоментарисао аргументе актуелног америчког лидера Џоа Бајдена о ризику од нуклеарног рата. Он их је назвао непромишљеним и једним од највећих промашаја у спољној политици.

Прочитајте још:  Хоће ли Путин убедити САД да постану чланица ОПЕК++

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао је да САД не виде знакове да је Руска Федерација одлучила да употреби нуклеарни арсенал . Он је нагласио да Пентагон ово схвата веома озбиљно и да ће наставити да прати ситуацију.

Истог дана, руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов изнео је мишљење да САД и НАТО имају нездрав страх од чињенице да Руска Федерација има нуклеарно оружје. Он је напоменуо да од појаве таквог наоружања Американци, Французи и Руси имају схватање да у нуклеарном рату не може бити победника.

Владимир Путин је 21. септембра у телевизијском обраћању скренуо пажњу на изјаве неких високих представника водећих држава НАТО-а о могућности и прихватљивости употребе нуклеарног оружја против Русије. Он је нагласио да је коришћена нуклеарна уцена са Запада .

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *