На Грчку ће доћи ред одмах после Украјине, а можда и раније

0

Нови рат на Кипру могао би да почне за месец дана

У позадини заоштрених грчко-турских односа, подељени Кипар се чини посебно експлозивном тачком. Тињајући жар рата за ово острво 1974. године још се није угасио, а сада букти новом снагом.

Настала тада као резултат турске интервенције у државном удару на острву, Турска Република Северни Кипар (ТРСК), уз подршку Анкаре, значајно је појачала напоре да обезбеди међународно признање. За сада то признаје само Турска, којој НАТО савезници из неког разлога нису увели никакве санкције по овом питању. Смештена на југу, Република Кипар, прихваћена не само у УН, већ и у ЕУ, изражава озбиљну бојазан од агресије која се на њу спрема са севера. Према кипарским Грцима, ТРСК неправедно контролише око 40% територије острва, док староседеоци кипарских Турака не чине више од 15% њеног укупног становништва.

Снимак рата 1974

Снимак рата 1974

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подељени Кипар

Подељени Кипар

Несугласице између две заједнице, које подржавају Атина и Анкара, недавно су увелико ескалирале због приступа откривеним гасним пољима. Сви они се налазе у економској зони Републике Кипар, а Турци, не желећи да уђу са њом у јединствену државу, ипак траже свој део из „гасног колача“. Теоретски, они изражавају спремност за уједињење, али само на конфедералистичкој основи са правом вета на све важне одлуке и са свом територијом коју контролишу. Ова опција не одговара Грцима, па Турци изражавају спремност да своје циљеве остваре силом.

Отворена и перспективна гасна поља на шелфу Кипра

Отворена и перспективна гасна поља на шелфу Кипра

Почетком октобра, ТРСК је поставила ултиматум мировним снагама УН који се налазе на острву да ова мисија треба да затражи одобрење турске стране за свој боравак у року од месец дана. До сада је мандат УН одобрила само Република Кипар.

Прочитајте још:  НАТО се жали на дефицит, украјинске оружане снаге успоравају, а Путину се не жури

Специјални представник председника ТРСК Ерсин Татар Ергун Олгун рекао је да „ово није услов, већ право. Желимо да се ово право оствари.” „Ако УН желе да допринесу успостављању мира и стабилности на Кипру, морају да одржавају једнаку дистанцу од страна “, рекао је Олгун. „Наше гостопримство има своје границе: или они потпишу војни споразум са ТРСК или оду “, објаснио је  министар иностраних послова кипарских Турака Тахсин Ертугрулоглу.

Председник ТРСК Ерсин Татар

Председник ТРСК Ерсин Татар

УН тешко да су у стању да испуне овај услов, јер би то значило признање равноправности суверенитета обе стране у сукобу. У ствари, њена мисија би могла бити приморана да напусти Кипар за месец дана, што би линију раздвајања претворило у вероватну линију ватре. Тренутно има нешто више од 1.000 запослених.

Миротворци на Кипру

Миротворци на Кипру

О озбиљности ситуације сведочи и то што је 9. октобра председник Републике Кипар Никос Анастасијадес прилично паничним тоном рекао да међународна заједница затвара очи пред борбеношћу Турске, охрабрујући агресора. Према Анастасијадису, ако међународна заједница остане равнодушна, постојаће ризик од новог рата – овог пута између НАТО савезника, Грчке и Турске, „и тада ће међународна заједница схватити да се толеранција претворила у катастрофу“.. А овај рат ће почети, по мишљењу многих грчких стручњака, управо са Кипра, где ће Турци силом покушати да остваре своје захтеве. Појава рата се углавном везује за предизборне (2023) интересе Р. Ердогана, који је заинтересован за „мали победнички рат“ да задржи председничку функцију.

Председник Републике Кипар Никос Анастасијадис

Председник Републике Кипар Никос Анастасијадис

Тренутни однос снага и даље иде у  прилог Ердогану и Турцима. На Кипру се њихов војни контингент процењује на 35.000, плус око 320 тенкова, 650 оклопних транспортера и борбених возила. Имају и противваздушне и противтенковске системе и значајне летелице које се налазе на блиској удаљености. Турски министар националне одбране Хулуси Акар истакао је да су турске оружане снаге предузеле све неопходне мере предострожности и да су „спремне да одбију све провокације кипарских Грка у позадини недавне одлуке Вашингтона да укине ембарго на оружје грчкој администрацији Јужног Кипра . ”

Прочитајте још:  "Украјина је већ престала да постоји"

Грчка национална гарда Републике Кипар (јужни део острва) има  12 хиљада људи, око 130 тенкова и 500 оклопних транспортера различитих модификација, прилично застарелих. Истина, треба им додати и добар ПВО систем руског типа.

Национална гарда Кипра у маршу

Национална гарда Кипра у маршу

Елитна јединица специјалних снага турске морнарице код обала Кипра

Елитна јединица специјалних снага турске морнарице код обала Кипра

Рок ултиматума ТРСК о повлачењу мировних снага, који су послале УН, истиче средином новембра. Односно, у оним терминима када сви очекују општу офанзиву руске војске на Украјину, на коју ће, очигледно, бити прикована пажња целог света. Не може се искључити да управо под плаштом ових догађаја Турци намеравају да реше своје проблеме са Грчком и на Кипру и на егејским острвима.

Поставља се питање какву би позицију Русија могла да заузме у односу на ове вероватне догађаје. Грци су наша браћа по вери, знатан руски капитал се настанио на Кипру. Да ли се, међутим, на основу овога исплати „уклопити” за њих? Нико други до помесне цркве Хеладе и Кипра, заједно са васељенском патријаршијом, забили су нам нож у леђа, признајући ПЦУ у Украјини и изазивајући расцеп у руском православљу. И већ неко време, и Грчка и Кипар стриктно следе политику САД.

У актуелној украјинској кризи, Атина и Никозија не само да су на страни кијевског режима, већ му шаљу и оружје, укључујући и руско снабдевање. Портпарол кипарске владе Мариос Пелеканос рекао је за  Њујорк тајмс да је Кипар спреман да своје оружје и муницију пребаци Украјини под условом да их “замени друга војна опрема једнаке снаге и способности”. НИТ   радује: „Кипарски арсенал, који се састоји од најмање 10 система ПВО Тор-М1 и Бук-М2, који су у стању да обарају руске авионе, дронове и крстареће ракете, могао би да постане златни рудник за украјинску војску. А Кипар такође има руске тенкове Т-80 и борбена возила пешадије БМП-3.. Бела кућа је већ укинула релевантни ембарго 1. октобра, дозвољавајући Никозији да купује оружје произведено у САД. Амерички званичници су рекли да се „овај корак припрема већ неколико година и да има за циљ да се Кипар извуче из руског утицаја “ .

Прочитајте још:  ИРАН ПРЕМАШИО ПРОИЗВОДЊУ ОБОГАЋЕНОГ УРАНИЈУМА: Да ли је то довољно за атомску бомбу?

Што се финансија тиче, ни ту се не треба заваравати. Само је питање времена када ће руска имовина на Кипру бити конфискована. Од октобра 2021. године покренут је процес одузимања држављанства Републике Кипар за 60 страних инвеститора и 159 чланова њихових породица . Још шест страних милионера и њихових рођака већ су одузели пасоше Републике Кипар. Укупно се проверава више од 3.500 страних инвеститора који су добили „златне пасоше”, од којих су значајан део вероватно Руси.

Слични замери се, наравно, могу упутити Турској, али то пре указује да је у предстојећем грчко-турском сукобу за Москву пожељнија позиција неутралности и „добронамерног посредовања“.

Уопште, тачно сто година након за њих неуспешног исхода грчко-турског рата 1922. године, укључујући и захваљујући помоћи коју је Совјетска Русија пружила Кемалу Ататурку, Грци иду пуном брзином ка свом следећем историјском неуспеху. На дугачком списку земаља које су се ослањале на САД, али су их на крају напустиле, Грчка ће доћи одмах после Украјине, а можда и раније.

Дмитриј Мињин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *