Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар: Нико у Европи не може да замисли да се Србија приклони Русији

0

Beograd, 14. jula 2022 - Povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, 14. jula, ambasada Republike Francuske i ambasador Pjer Kosar organizuju tradicionalni prijem. Izjava ambasadora Pjera Kosara. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар рекао је да нико у Европи не може да замисли да се Србија приклони Русији и да, када је европска будућност Србије у питању, његов оптимизам “неокрњен”.

Кошар је у интервјуу за данашњи “Блиц”, казао да је усаглашавање Србије са спољном политиком ЕУ постало много важније са руском агресијом на Украјину, јер, како је казао, оно што се тамо дешава угрожава саме темеље ЕУ.

“Зато Србија треба јасно да се определи”, каже француски амбасадор у Београду.

Кошар додаје да не може да замисли да грађани Србије следе неки други пут, осим пута прикључивања ЕУ, који ће омогућити да се заштите демократија и слободе и осигура просперитет земље.

“Какву другу будућност видети за Србију, зар ону која представља приближавање једном ауторитарном блоку? Нико то не може да замисли. Најбољи начин за Србију да одбрани свој идентитет је да приступи ЕУ заједно са другим земљама региона и да буде у могућности да развија добре односе са својим суседима”, оценио је Кошар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да оно што се дешава у Украјини доводи у питање европске вредности које чине темеље ЕУ.

“Због тога желимо да нам се Србија придружи у недвосмисленој осуди рата и понашања Русије која крши све законе међународног и хуманитарног права”, навео је француски амбасадор.

Говорећи о укључивању Француске и Немачке у решавање косовског питања, именовањем специјалних изасланика, Кошар је казао да за сада не постоји специјални француски изасланик, али да Француска и Немачка јесу изабрале да се додатно ангажују , као подршка европском посредовању које води Мирослав Лајчак.

Прочитајте још:  Квазиатеистичка дрека: Треба забранити емисије које промовишу комунизам – примјер доктора богословије Николе Маројевића!

“Ми то чинимо зато што жалимо због одсуства напретка у дијалогу Београда и Приштине. Констатовали смо да постоје кризе које се понављају по различитим питањима, као што су тензије око личних докумената, регистарских таблица. Оно што желимо да учинимо је да на сто вратимо сва питања чије решавање може да доведе до нормализације односа Београда и Приштине”, рекао је Кошар.

Он је објаснио да нормализација подразумева како да односи Београда и Приштине постану једноставнији, како људи са обе стране да се лакше крећу и раде, а како је навео, други аспект, који је важан, јесу гаранције које ће бити понуђене српској мањини на Косову.

Амбасадор је истакао да је Француска спремна да помогне Србији да што пре уђе у ЕУ, помажући јој да спроведе реформе, подржавајући европску помоћ кроз приступ одређеном броју програма и преко средстава за помоћ којима се подржавају развојни пројекти.

“Председник (Француске Емануел) Макрон је такође веома јасно рекао, пре неколико месеци, ми желимо да се Србија прикључи ЕУ у разумном року. Свесни смо да је преговарачки процес дугачак, да може да изазове фрустрације, јер је то тежак и захтеван процес који тражи континуирани ангажман земље која је у том процесу како би спровела реформе”, казао је Кошар.

Он је додао да би “изјашњавање о временским одредницама значило лагати Србију”.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *