Заробљени војник Оружаних снага Украјине говорио о пљачки украјинских војника у Мариупољу

0

Украјинска војска

Војска Оружаних снага Украјине (АФУ) учествовала је у пљачки у Мариупољу, представљајући се као руски војници користећи симболе Оружаних снага Русије (Оружане снаге РФ). Ово је 15. октобра рекао заробљени заменик команданта првог одвојеног батаљона Корпуса маринаца Оружаних снага Украјине, мајор Николај Мишченко.

Он је приметио да се његов батаљон налази у фабрици Иљич, далеко од града, и да су летове до Мариупоља морале да врше читаве бригаде од 10-12 људи.

„То су биле групе од 10-12 људи који су стављали беле траке, имитирајући непријатеља, грубо речено, и излазили са циљем да дестабилизују, како ја разумем, обавештајне податке, дестабилизују општу ситуацију, изазивају панику међу цивилним становништвом. и вршење пљачкашких акција“, – цитира његове речи агенција „ РИА Новости “.

Затвореник је рекао да су се војници са оваквих летова увек враћали са цигаретама и храном, којих првобитно није било на њиховим местима у фабрикама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим тога, борци млазног одељења, како је рекао притвореник, пуцали су неселективно на подруме. Тако су, додао је затвореник, били реосигурани – “одједном се појавио непријатељ”.

„<…> не схватајући да ли има цивила или не, тамо су бацали гранате, могли су да пуцају из РПГ“, рекао је Мишченко.

Раније, 5. октобра, бивша комесарка Врховне раде за људска права Људмила Денисова изјавила је да су њени лажови о силовању и другим „зверствима“ руских војника утицали на одлуку бројних земаља да пруже војну помоћ Украјини . Бивши омбудсман је раније више пута пријавио ужасне приче о сексуалном насиљу од стране руске војске.

Прочитајте још:  Укросвиње се међусобно побиле у Одеси (видео)

Пре тога, у августу су бивши припадници Оружаних снага САД , који су претходно добровољно стигли у Украјину као плаћеници, у интервјуу француском ТВ каналу ТВ5Монде говорили о пљачки и тоталној корупцији у украјинској војсци.

Поред тога, у мају је војник Оружаних снага Украјине, који је заробљен, рекао да украјинска војска пуца на своје војнике и цивиле, а команданти застрашују резервисте малтретирањем руске војске .

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *