Да ли ће домаћи трговци скраћивати радно време

1
производи

Pixabay.com

Аустријска „Икеа” раније затвара радњу Грацу – Грци предлажу исто као и поједине немачке компаније, за „Лидл” то још није опција.

Како ће изгледати трговине у Србији ове зиме и на који начин ће се трговински ланци борити против енергетске кризе могло би да буде јасније већ наредне недеље. Како „Политика” незванично сазнаје, ових дана очекује се састанак на коме ће трговци изнети своје предлоге о уштеди електричне енергије. За разлику од великог броја европских држава које већ неко време предлажу скраћење радног времена, како сазнајемо, у Србији се ова опција за сада не помиње. У предлогу највећих трговаца о коме ће расправљати радна група Владе Србије наведено је, између осталог, да би ове зиме уштеде могле да се остваре на гашењу светлећих реклама и друге расвете у објектима, фрижидера и расхладних витрина без којих није угрожено пословање. Међутим, за сада се не помиње могућност да трговци скрате и радно време. Да подсетимо, компанија „Дис” у Србији од 1. септембра је већ почела да штеди електричну енергију на уштрб декоративне расвете, као и све друго осветљење чијим искључењем из система неће бити, како су навели, угрожена безбедност објеката. Одлука ће се у овој компанији примењивати све док не дође до стабилизације енергетске ситуације у региону. Због превеликих цена енергената и потребе за штедњом електричне енергије, у Аустрији су многе продавнице одлучиле да скрате радно време, пренео је недавно Танјуг.

У Грацу је највећа робна кућа у центру града „ Кастнер и Елер” одлучила да од понедељка до петка скрати своје радно време за пола сата, што значи да ће, уместо до 19 сати, радити до 18.30 часова, саопштио је директор те компаније Мартин Вег. Трошкови за струју су током ове године порасли десет пута, казао је он и додао да половина трошкова за струју отпада на осветљење. Казао је и да се робна кућа затвара раније не само због штедње електричне енергије, већ и због тога што све мање муштерија долази у то време. И „Икеа” у Грацу је скратила своје радно време. Пре пандемије је овај трговац радио од 9 до 21 сат, а сада од 9.30 до 20 часова. – Реч је о штедњи енергије, али пре свега о особљу, које све теже налазимо – објаснио је портпарол „Икее”. Сат времена је своје радно време скратио, још пре неколико месеци, и тржни центар „Вајнланд” у Лајбницу, и то, како је саопштено, због огромног раста цене гаса и предстојеће грејне сезоне.

Прочитајте још:  Шиптарска застава на згради општине у Северној Митровици
Да ли би скраћивање радног времена могао да постане тренд у Европи? Сличан предлог протекле седмице већ су изнела грчка удружења трговаца у Солуну и Атини, а придружују им се и неки локални немачки трговци. Томас Гутберлет, генерални директор ланца супермаркета „Тегута”, који броји више од 300 продавница у шест савезних држава, недавно је писао државним властима у корист краћег радног времена трговина, пренео је портал „Пословни”.

– Краткорочно, смањење би помогло у уштеди енергије. Дугорочно гледано, то би поново учинило профил послова у малопродаји привлачнијим – рекао је он. Додао је да је у основи реч о поновном враћању теме радног времена трговина на дневни ред и поновним преговорима с јавношћу. Истиче се, међутим, да за највеће трговце попут „Лидла” и „Реве” ова идеја тренутно није опција. На упит новинара, у тим компанијама су изјавили да се радно време тренутно заснива на захтевима купаца, преноси „Феникс магазин”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ј.Антељ,И.Алибуновић/Политика

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да ли ће домаћи трговци скраћивати радно време

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *