Комерсант: Запад убедио Србију у европски избор и антируске санкције

0

(фото:НСПМ)

Запад је појачао притисак на Београд тражећи да се придружи антируским санкцијама и први пут повезао ово питање са наставком преговора о интеграцији Србије у Европску унију. То је довело до извесне промене у ставу челника земље, пише Комерсант у понедељак, 17. октобра.

Захтев ЕУ постављен је након објављивања извештаја Европске комисије за 2022. годину о преговорима са српском страном. У документу је констатован “значајан пад” нивоа координације спољне политике Београда са Европском унијом. ЕК је тврдила да је Србија једини кандидат за улазак у Европску унију који се није придружио антируским санкцијама.

Прочитајте још:  Европске одлуке празне џепове српских дужника
Изгледа да су западни захтеви имали ефекта. Београд је подржао резолуцију УН којом се осуђује Русија због одржавања референдума и придруживања Луганској и Доњецкој Народној Републици, као и Херсонској и Запорошкој области.

„Немам дилему у вези са српским ставом. Место Србије је у Европи. Званично или не, директно или индиректно, Србија изјављује да идемо ка европским интеграцијама. Зато морамо да координирамо нашу политику са ЕУ… Нико не каже да више нећемо имати пријатеље у Руској Федерацији, али, с друге стране, њена политика је практично грабежљива и то се не може подржати “, рекао је заменик. премијерка и министарка енергетике Србије Зорана Михајловић.

Она је додала да ће одлуку о санкцијама донети нова влада земље, која би требало да буде формирана до краја октобра. Председник Србије Александар Вучић није искључио да Београд уведе ограничења против Руске Федерације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шеф државе је раније изјавио да Србија неће уводити санкције Русији све док буде у стању да издржи спољне притиске и издржи колатералну штету.

Клопс.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *