Папа позива на нови економски систем који гарантује „храну, здравље, економска и социјална права“

0

Према речима папе Фрање, свету и његовим институцијама су потребне материјалне промене да би се створио нови економски систем

Папа је рекао да то треба да буде економски систем који ствара храну, здравље, економска и социјална права за све.

Чини се да он позива на оно што изгледа као социјализам широм света.

Њуз Макс извештава: Папа Фрања је рекао да је потреба за реформом Уједињених нација „више него очигледна” након што су пандемија ковид-19 и рат у Украјини разоткрили своје границе, пише у одломку његове нове књиге објављеној у недељу.

Аргентински понтиф је рекао да је руска инвазија на Украјину у фебруару истакла потребу да се осигура да тренутна мултилатерална структура – посебно Савет безбедности УН – пронађе “агилније и ефикасније начине за решавање сукоба”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У рату је од суштинске важности да потврдимо да нам је потребно више мултилатерализма и бољи мултилатерализам“, али УН више нису прикладне за „нове реалности“, додао је он у изводу који је објавио дневник Ла Стампа.

Организација је основана да спречи да се понове ужаси два светска рата, али иако је претња коју су представљали ти сукоби још увек жива, „данашњи свет више није исти“, рекао је Фрања.

„Неопходност ових реформи постала је више него очигледна после пандемије“ када је садашњи мултилатерални систем „показао све своје границе“, додао је он.

Фрања је осудио неједнаку дистрибуцију вакцина као „еклатантан пример“ закона најјачег који превладава над солидарношћу.

Овај 85-годишњак се залагао за „органске реформе“ које имају за циљ да омогуће међународним организацијама да поново открију своју суштинску сврху „служења људској породици“ и рекао је да међународне институције морају бити резултат „најширег могућег консензуса“.

Прочитајте још:  Пригожин идентификован као жртва авионске несреће у Русији

Васељенска / Александар Митић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *