РУСКИ МЕДИЈИ: Србија је дозволила увођење санкција Руској Федерацији због притиска Запада

0
русија

(фото:Илустрација)

Колективни Запад појачао је притисак на Београд како би се Србија приближила антируским санкцијама. О томе у понедељак, 17. октобра, пише „Комерсант” .

Напомиње се да је један од аргумената био и то што је међу кандидатима за интеграцију у Европску унију (ЕУ) једино Србија одбила да подржи политику економског притиска на Русију.

„Напредак у преговорима о приступању Србије (Европској унији. – Уредба) би требало да буде могућ само ако се ова земља придружи санкцијама ЕУ против Русије“, наводи се у званичном саопштењу Одбора за спољне послове Европског парламента.

Напад западних држава појачао се убрзо након објављивања извештаја Европске комисије о преговорима са Београдом 2022. године, који је показао озбиљно скретање српске спољне политике од курса ЕУ.

Заузврат, председник Републике Александар Вучић је напоменуо да ће се Србија држати постојећег става све док то не штети националним интересима. Ако штета „постане много већа“, власти ће бити принуђене да направе избор у корист своје земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Слично мишљење је изнела и потпредседница Владе и министарка енергетике Србије Зорана Михајловић, која је истакла да су европске интеграције главни приоритет. Поред тога, она је прилично оштро говорила о политици Москве , назвавши је „практично предаторском“.

Занимљиво је да је реторика српског руководства почела да се мења у ишчекивању формирања нове владе, која ће морати да донесе коначну одлуку о увођењу санкција Русији.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин назвао је 16. октобра сарадњу и добре односе са Руском Федерацијом кључем постојања државе . Говорећи о ЕУ, он је нагласио да уцена Запада указује да потенцијални „савезници” немају озбиљан интерес.

Прочитајте још:  Ваздушно-космичке снаге Русије убиле вођу терористичке групе у Сирији

Србија је пре тога 13. октобра на Генералној скупштини УН гласала за антируску резолуцију. У документу се осуђују резултати референдума у ​​областима ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожје.

Вучић је у септембру рекао да су грађани Србије спремни да гласају против уласка у Европску унију због различитог приступа асоцијације проблемима Косова и Украјине . Тада је рекао да земља очекује да издржи притисак због неувођења санкција Руској Федерацији. Према његовим речима, водеће земље ЕУ, уз подршку САД и Турске, захтевају да Београд направи избор између Русије и Запада . Како је додао српски лидер, разговор са представницима Запада није био лак.

Односи у међународној арени су се закомпликовали након увођења антируских санкција на позадини почетка специјалне операције Руске Федерације за заштиту Донбаса . Одлука о њеном покретању донета је у Руској Федерацији као последица погоршања ситуације у региону средином фебруара.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *