Француску погодио талас штрајкова. Радници траже да плате прате инфлацију

0

Протести у Паризу. (Фото: Твитер видео)

Француски железнички радници, аутобуске компаније, превозници, неки наставници средњих школа и запослени у јавним болницама кренули су у штрајк тражећи повећање плата да би се одржао корак са растућом инфлацијом.

Прочитајте још:  Зелена агенда не важи, Француска наставља са изградњом нуклеарне електране
Позив на штрајк надовезао се на вишенедељне обуставе рада рафинерија у Француској које су изазвале несташице горива широм земље. На данашњи штрајк је позвао синдикат нафтних радника којим тражи повећање плата и протестује због интервенције владе у штрајку у рафинеријама.

Данас на јужној железничкој мрежи саобраћа сваки други воз, што је изазвало кашњења током јутарњег шпица. Стижу извештаји о поремећајима на брзим возовима на северу Француксе, као на возу Еуростар и међуградским возовима који повезују Француску са Шпанијом. Слични протести избили су широм Европе последњих месеци којима се људи жале на утицај инфлације, изазивајући поремећаје као што су отказивања летова и возова.

Данашњи протест у Француској уследио је пошто је левичарски синдикат ЦГТ одбацио договор о повећању плата који је компанија ТоталЕнержи (Тотал Енергиес) у петак постигла са два друга синдиката. Синдикати ЦФДТ и ЦФЕ-ЦГЦ, који заједно представљају већину француских радника те групе прихватили су повећање плате од седам одсто и новчани бонус. Штрајкачи у тој компанији тражили су веће плате после великих профита које су енергетске компаније убрале због пораста цена нафте и гаса у јеку енергетске кризе изазване руским ратом у Украјини.

Међутим, компанија ЦГТ одбацила је споразум и не одустаје од тражених 10 одсто повећања и позвала друге синдикате да подрже њихове захтеве, као и да се придруже се протестима после наредејња владе неким радницима да се врате на посао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дуги редови возила недељама су виђени широм Француске на бензинским пумпама. Многе пумпе су привремено затворене док чекају на испоруке. Око 30 одсто бензинских пумпи у Француској пролази кроз привремене несташице, а најтеже је погођена област око Париза и север Француске.

Влада председника Емануела Макрона губи стрпљење са штрајкачима који су добили подршку његових политичких ривала на левици. Влада је наредила неким рафинеријама да почну да испоручују гориво и планира да прошири тај број. Министар економије Бруно Ле Мер рекао је јуче за телевизију БФМТВ да је завршено време за преговоре.

Прочитајте још:  Белорусија: Украјина и даље провоцира, оборен дрон на граници
У недељу је у Паризу хиљаде људи учествовало у демонстрацијама против пораста цена.

Инфлација је скочила широм света када су привреде почеле да се опорављају од пандемије ковида-19 а онда се још погоршала када су због руске инвазије на Украјину почеле да скачу цене хране и горива.

Француска инфлација достигла је 6,2 одсто, што је најниже медју 19 земаља које користе евро као валуту, према европској статистичкој агенцији Еуростат. У поредјењу са Француском у Естонији су потрошачке цене скочиле 24 одсто прошлог месеца у односу на исти месец пре годину дана, а у Холандији 17 одсто. За целу еврозону инфлација је била 10 одсто.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *