Бакиров суд осудио Србе на 91 годину затвора

0

(фото:Глас Српске)

Седморица оптужених у предмету „Лука Драгичевић и остали“, односно у случају “ратног злочина у Штрпцима” из 1993, проглашени су кривима и осуђени су првостепено на по 13 година затвора.

Прочитајте још:  Стрељање Срба најавило је масакр у глинској цркви
На укупно 91 годину осуђени су Обрад и Новак Полуга, Петко Инђић, Радојица Ристић, Драган Шекарић, Оливер Крсмановић и Миодраг Митрашиновић јер су као саизвршиоци учествовали у убиству 20 цивила који су изведени из воза који је саобраћао на линији Београд – Бар.

Овом пресудом Лука Драгичевић ослобођен је оптужбе да је као командант Друге подрињске бригаде из Вишеграда дао наређење за одвођење цивила.

Решењем суда Обраду и Новаку Полуги, Инђићу, Ристићу и Митрашиновићу је одређен притвор у трајању најдуже до девет месеци, а Луки Драгичевићу су укинуте мере забране.

Тужилаштво БиХ јуче је потврдило хапшење оптужених како би било осигурано њихово присуство на пресуди, те затражено продужење притвора у случају осуђујуће пресуде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније је у предмету са оптуженима био и Бобан Инђић, у односу на којег је поступак раздвојен, док се Крсмановић и Шекарић налазе на издржавању казне у одвојеним предметима који су вођени против њих. Због смрти је обустављен поступак против Вука Ратковића, раније оптуженог за злочин у Штрпцима.

Прочитајте још:  Српска „пропаганда” и холивудска „истина”
Мићо Јовичић, оптужен за учешће у отмици и убиству путника из воза у Штрпцима 1993. године, постигао је са Тужилаштвом БиХ споразум о признању кривице.

Оптужница у овом предмету подигнута је у мају, а суђење почело у октобру 2015. године, а на ову пресуду постоји могућност жалбе.

Бивши припадници Војске Републике Српске (ВРС) Лука Драгичевић, Обрад и Новак Полуга, Петко Инђић, Радојица Ристић, Миодраг Митрашиновић, Драган Шекарић и Оливер Крсмановић су оптужени за убиства 20 путника у Вишеграду отетих 27. фебруара 1993. године из воза у Штрпцима. Према оптужници, Драгичевић је био командант Друге подрињске лаке пјешадијске бригаде ВРС, а остали оптужени били су припадници ове чете.

Групу путника из воза 671 на релацији Београд-Бар отели су припадници паравојних јединица под командом Милана Лукића, Путници су након тога ликвидирани.

Подсетимо, такозвани Суд БиХ никада није ни саслушао сарајевске ратне злочинце Сефера Халиловића и Фахрудина Радончића за масакре над Србима тог краја који су претходили овом инциденту. Халиловић и Радончић се и данас међусобно оптужују за поменуте злочине. Интересатно је да, осим легалности нико не поставља питање месне надлежности тзв. Суда БиХ за наводне злочине ако се има у виду да ни један од страдалих није био држављанин БиХ.

Васељенска/Глас Српске

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *