Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон: Припадници Фронтекса треба да буду распоређени и на унутрашњим границама Западног Балкана

0

Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон изјавила је да ће предложити да припадници Фронтекса буду распоређени и на унутрашњим границама на Западном Балкану и да ЕУ од држава региона очекује примену споразума о реадмисији илегалних миграната.

Прочитајте још:  „Мали балкански Хитлер“ наставља са хушкачком реториком: Руски рат ризикује да се прелије на Балкан кроз агресију Србије
Јохансон је после конференције министара унутрашњих послова Западног Балкана и ЕУ у формату Берлинског процеса, најавила да ће већ 4. новембра путовати у Скопље како би потписала нови статусни споразум о Фронтексу са Северном Македонијом.

То ће затим бити учињено и са свим осталим државама Западног Балкана, рекла је Јохансон синоћ на заједничкој конференцији за новинаре са немачком министарком Ненси Фезер, која је била домаћин конференције у Берлину.

Јохансон је рекла да ће Савету ЕУ предложити да усвоји нови мандат за преговоре о улози европске агенције за заштиту граница Фронтекс, како би убудуће његови припадници на Западном Балкану могли да буду распоређени не само на спољним границама ЕУ, него и на унутрашњим границама у региону.

У региону већ има 300 припадника Фронтекса, и они играју важну улогу, а планира се да тај број и улога буду још већи, рекла је Јохансон.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она је изразила наду и да ће 3. новембра у Тирани бити одржана министарска конференција ЕУ-Западни Балкан о кријумчарењу људи, и да ће на њој бити усвојен споразум о оперативном партнерству у сузбијању те врсте криминала.

Европска комесарка је рекла да ће бити започети и разговори са земљама Западног Балкана о пуној примени споразума ЕУ-Западни Балкан о реадмисији илегалних миграната, и да ће први састанак бити одржан већ следећег месеца са Србијом.

Поновила је да ЕУ пружа подршку Западном Балкану у реадмисији држављана трећих земаља у њихове матичне земље.

И Илва Јохансон је, попут Ненси Фезер, нагласила значај хармонизације визне политике региона са стандардима ЕУ.

Прочитајте још:  Од петка у Црну Гору без аусвајса
Немачка министарка Фезер била је домаћин министарског састанка у Берлину, на којем су министри и званичници земаља ЕУ и Западнобалканске шесторке разговарали о борби против илегалних миграција, кријумчарења људи, корупције и организованог криминала, као и о третману особа које се враћају из подручја под контролом џихадиста.

Према речима Јохансон, ове године је преко балканске руте у ЕУ ушло, или покушало да уђе три пута више илегалних миграната него прошле године,

Додала је да је порастао број илегалних прелазака преко границе Северне Македоније и Србије, али и да је велики број миграната који „легално стижу у неке земље Западног Балкана“, и сада „пуне центре за пријем избеглица у ЕУ“. Као пример је навела држављане Индије, Кубе и Бурундија.

Упитана за најаве са тројног састанка Аустрије, Мађарске и Србије, да ће те земље саме појачати регулацију и заштиту граница пошто, како тврде, ЕУ не чини довољно, Јохансон је рекла да то није тачно и да ЕУ чини јако пуно против илегалних миграција.

Ми смо знатно појачали граничне контроле уз помоћ Фронтекса, а имаћемо и најмодернији систем управљања границама у свету, који ће почети да ради већ следеће недеље када постане интероперабилан, рекла је Јохансон.

Немачко Министарство унутрашњих послова саопштило је јуче да су се званичници Западног Балкана и ЕУ сагласили о мерама за зауздавање илегалних миграција на „Балканској рути“, и да су најважније хармонизација визне политике западнобалканске шесторке са стандардима ЕУ и сузбијање кријумчарења људи.

Саопштено је и да је на састанку министара унутрашњих послова у оквиру Берлинског процеса постигнут и договор о ефикасној заштити граница уз подршку Фронтекса и о процедурама за реадмисију избеглица које немају правни основ за боравак у ЕУ.

На скуп у Берлину били су позвани представници Аустрије, Бугарске, Француске, Грчке, Хрватске, Италије, Пољске, Словеније, Чешке и Велике Британије, као и Западног Балкана – Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Северне Македоније и Србије. Учествовали су и званичници ЕУ и међународних организација.

Такозвани Берлински процес је формат годишњих састанака који је немачка влада, у време канцеларке Ангеле Меркел, иницирала 2014. године када је у Берлину одржана Конференција о Западном Балкану. Циљ процеса је да ојача сарадњу ЕУ са Западним Балканом, сарадњу унутар региона, као и да убрза његову интеграцију у ЕУ.

У оквиру Берлинског процеса сваке године се одржавају самит и низ пратећих састанака.

Прочитајте још:  Ниске гране политике: Дамир на граници цензуса броји издајнике у својим редовима!
Ове године је, поред јучерашњег састанка министара унутрашњих послова, за данас планиран састанак шефова дипломатија земаља учесница, а за 24. октобар министара енергетике. Самит шефова држава или влада Берлинског процеса одржаће се 3. новембра у Берлину.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *