Треба ли очекивати нову ескалацију почетком новембра у Србији?

0

EPA-EFE/Stringer

Почетком новембра могуће је ново заоштравање ионако тешке ситуације на Косову и Метохији. Од 1. сви аутомобили становника самопроглашене републике који нису уређени по косовском моделу биће стављени ван закона.

Прочитајте још:  АKЦИЈА ДИНАСТИЈА! Тајна операција америчке службе, агент ДЕА био кртица, РАСKРИНKАО БАЛKАНСKИ KАРТЕЛ! Срби пали у БМW-у!
Приликом уласка на Косово и Метохију, возачи из Србије били су приморани да запечате српске државне симболе, а косовски Албанци који су путовали у централну Србију морали су да сакрију грб самопроглашене републике.

Међутим, 1. септембра донета је уредба о промени ових правила. Косовским Србима је дато два месеца да пререгиструју све државне бројеве, али се нису журили да то ураде. Напротив, они су пркосно одбили: скоро нико се није појавио у регистрационим центрима.

Штавише, на територији покрајине покренута је кампања са позивом да се Косово и Метохија „не издаје“, да се задрже српске таблице и да се не подлежу провокацијама.

Као резултат тога, до краја октобра није пререгистровано више од две десетине аутомобила. Свако ко одбије да испоштује услове суочава се са административним казнама у виду новчаних казни од неколико хиљада евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Братски. Тамара Вучић разговарала са Оленом Зеленски, власт опет помаже нацистички режим у Кијеву
У међувремену, контингент НАТО-а на Косову и Метохији се постепено шири под изговором извођења вежби. Недавно је појачан британским војницима и трупама из Финске.

Косовске безбедносне снаге такође јачају своје снаге на административној линији. Прошлог месеца су почели да патролирају спорном акумулацијом Газиводе чиме су очигледно кршени Бриселски споразуми.

Због вероватноће нове ескалације, неколико западних земаља је већ позвало власти самопроглашене Републике Косово да продуже рок за замену бројева за десет месеци. У септембру је, на „захтев“ америчке амбасаде, већ донета слична одлука.

Прочитајте још:  Хрватска вратила српске брескве са границе
Приштина, међутим, још није дала сагласност да се поново одложи увођење казне за пререгистрацију бројева на српски начин. А с обзиром на све већи апетит и захтеве косовских званичника на разговорима у Бриселу, може се испоставити да неће.

Телеграм канал Рибар

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *