мишеви су штета сваком друштву и свакој држави, можда и гора од тренутних влада, јер владе се смењују а пацови не, они само промене брод

0

У међувремену, Рио Тинто се у Аустралији састао са представницима инвестиционих банака од којих траже предлоге за куповини литијумских пројеката и компанија.

Након што им је пројекат у Србији пропао (како пише у тексту), Рио Тинто је купио рудник литијума који очекују да ће да производи литијум већ 2024.

Потражња за литијумом је као што већ знамо упетостручена и очекује се да још расте сразмерно расту глупости и похлепе аутомобилске индустрије и свих оних који доносе испразне агенде чији су циљеви профит и ново зелено одело за капитализам.

Као што се наводи у тексту, Рио Тинто је купио већ постојећи рудник у Аргентини и сада би купио нечије пројекте и компаније. Таквих великих који купују наизглед безначајне пројекте има још, ту је и Гленкор, БХП Билитон, Зиђин и многи други. Управо зато се ово удружење уз колеге из БиХ и Републике Српске бави Милошем Бошњаковићем и његовим 101 пројектом, јер он и њему слични нису ту да копају, него да направе „каталог“ како је његов несретни геолог Стевановић пре пар дана рекао у једном гостовању. Дакле, они кроз истраживања направе каталог минерала и метала и онда то понуде великим компанијама које би то копале, продају и свима лепо. Осим природи и сиротињи раји.
Тако се на простору бивше СФРЈ одиграва трагикомедија, углавном у пет чинова по следећем редоследу:

1. Небитна компанија иза које стоји баја са везама у министарствима добија истражне лиценце > 2. добијањем лиценци расте вредност готово фантомске назови компаније > 3. то се сервира потенцијалним инвеститорима и већим компанијама које купе ту компанијицу и уз куповину добију лиценце, а компанијица добије деонице у тој већој компанији > 4. већа компанија у 99% случајева успева да се упакује на неку од берзи, добије новац за даља истраживања и тако долази до притиска на све нас које нико ништа није питао а мислили су да могу да нам раде шта хоће > 5. по завршеним истраживањима компанија која је већ прогутала ону компанијицу с почетка сада или сама одлучује да копа или пак препродаје још већој компанији, узима новац и одлази да све ово понови на неком другом месту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Рио Тинто: Забринути смо због изјава представника Владе Србије

Намеће се закључак да је корен проблема у министарствима која деле лиценце шаком и капом, а у којима седе неке чике и тете које за одређену цену или размену добара чине услуге такође корумпираним власницима, као што је рецимо случај са Бошњаковићем, који сам у свом портфолију наводи да има одличне везе са властима на територији бивше СФРЈ. Биће да риба ипак смрди од главе и да ћемо док не дође тренутак да се све то лепо почисти без остатка, ипак само гасити појединачне пожаре.

Но, ни ово сада није лоше. Ко би рекао да ће наше писање овде ипак допринети нечему, као рецимо томе да Милош Бошњаковић сам изађе из рупе па да у јавности почне да говори о свему овоме и тако се још више укопа. А онда је добио хладан туш на Озрену одакле је брзином светлости отеран. Продужио даље, па га исто сачекало у Језеру, Сињакову, Шипову, Мркоњић Граду, Јајцу а у Чајничу, Какњу и Мехорићу се тек видимо, Милоше.

И тако, док чекамо да његови уцвељени упосленици потврде или демантују да ли је Милош заиста ухапшен у Аустралији како се прича, ми морамо отворити очи и коначно себи признати да не муте само компаније и министарства него и сви они који су у овој пре свега народној и искреној борби да одбране земљу у којој живе од напасти, видели начин брзог и лаког профита, политичких поена, самопромоције и начина да рекетирају компаније. Такви код нас у ЗЈР нису прошли нити ће и дајемо подршку свим другим искреним борцима да се од таквих бране као што се бране и од компанија. Ти мишеви су штета сваком друштву и свакој држави, можда и гора од тренутних влада, јер владе се смењују а пацови не, они само промене брод.

Прочитајте још:  Писмо одборницима Скупштине града Лознице

Рудника неће бити. Нигде.
Рио Тинту и свима осталима желим да не купе ни један пројекат никад нигде и да нестану са лица земље. То исто желим и штеточинама у инвестиционим банкама, Светској банци, ММФ-у и свим горе наведеним планктонима у људском облику.

Марија Алимпић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *