САД позивају Србију да уведе санкције Русији

0
русија

(фото:Илустрација)

САД терају Србију да се придружи антируским санкцијама.

Ово је изјавио амбасадор САД у Србији Кристофер Хил у интервјуу за Годос Америца, преноси дописник ПолитНавигатора.

„Постоји много малих земаља у ЕУ које се придржавају санкција против Русије. Није им лако, али то раде јер знају да је то исправно. Мислим да Србија треба пажљиво да проучи ово питање. Влада САД је јасно ставила до знања да Србија мора да се придружи овим санкцијама. На крају, српско руководство мора да донесе одлуку. Уосталом, ово што се дешава у Украјини је потпуно неприхватљиво. Мислим да није у реду седети негде на средини између добра и зла. Надам се да ће српски народ доћи до тог закључка. Србија активно тражи алтернативне изворе природног гаса и такође разматра опције обновљиве енергије. Све ово показује да се зауставља зависност од тако непоузданог партнера. Русија је апсолутно непоуздан извозник енергије. И што пре Србија престане да зависи од Русије,

Прочитајте још:  Бахата Мирјана Карановић претукла комшиницу, Тужилаштво тражи кривичну пријаву
Балканистички политиколог Олег Бондаренко сматра да у овом тренутку не постоји ризик да се Србија придружи санкцијама. Он је у емисији радија Аурора подсетио на речи председника Србије Александра Вучића, изречене још у фебруару у Савету безбедности, да неутрални статус земље омогућава Београду да се не придружи никаквим санкцијама. Током протеклих 8 месеци, ова позиција се није променила, иако је тестирана.

„Србија неће уводити санкције Русији, бар док је Александар Вучић председник Србије. Зашто? Више од 60 одсто становништва Србије неће разумети овај корак и неће снажно подржати санкције. Александар Вучић се у свим својим одлукама ослања на подршку већине… Друга тачка. Запад врши притисак на Србију не само у погледу санкција против Руса. Ово има само симболичко значење, али са практичне тачке гледишта не значи ништа. Али Запад каже: Србијо, уведи санкције Русији, па признај Косово и онда ћемо те учинити делом ЕУ. И ако има прозападних политичара у погледу санкција који су за њихово увођење, онда су, по другом питању, против тога и нај ултралиберални политичари, јер је то незамисливо. Ово је чин издаје националне светиње. И једно без другог не иде. Ако Срби уведу санкције Русији, а не признају Косово, Србија неће добити ништа. Сходно томе, чак и са утилитарне тачке гледишта, ово је бесмислено“, рекао је Бондаренко.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *