Курти најавио наоружавање окупираних територија

0

Аљбин Курти (Фото: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ)

Шиптарски злочинац Аљбин Курти представио је данас пред посланицима „Стратегију безбедности Косова 2022-2027“, истичући да су чланство у НАТО-у и ЕУ предуслови за одрживи развој окупираних територија и региона, преноси Репортери.

„Као што је Косово знало да се ослободи и постане независно, оно ће и остати као независна и демократска република“, поручио је Курти. Он је током представљања Стратегији навео и да је привремена приштинска управа посебну пажњу посветила безбедносним институцијама, додајући да је повећан буџет тзв. косовске безбедносне снаге.

Војни буџет повећан на 102 милиона евра

„Повећали смо буџет за КБС са 63 милиона на око 102 милиона евра за 2022. годину“, изјавио је Курти.

Он је нагласио да је ово друга Стратегија од једностраног проглашења независности Косова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Част ми је да пред вама представим Стратегију безбедности Косова, другу по реду од проглашења независности наше републике, ово је кровна стратегија сектора безбедности, која препознаје ризике и скокове и изазове за безбедност Косово, истовремено, представља прилику и визију за нашу будућност“, навео је Курти, преноси Кљан Косова.

Курти је напоменуо да је Стратегија израђена у блиској сарадњи са свим државним институцијама, подвргнута је процесу екстерних и унутрашњих консултација, укључујући државе Квинте и друге пријатељске земље, као и академике.

„Основали смо радну групу са високим члановима, са циљем да интензивирамо рад за чланство у НАТО-у, за шта смо наишли на додатно разумевање пријатељских земаља, тежимо што скоријем чланству у Партнерству за мир. Истовремено, радимо на апликацији Косова за статус кандидата и спроводимо неопходне реформе како бисмо олакшали процес интеграције у Европску унију”, поручио је Курти, преноси Косово онлајн.

Прочитајте још:  Срби нису уклонили шатор, ситуација у Лепосавићу напета

Курти је говорио и о Фонду за сектор безбедности, али ни овога пута није казао износ прикупљених средстава.

„Захваљујем се свима који су дали допринос Фонду за сектор безбедности, такође охрабрујем све који имају финансијске могућности и патриотску вољу да даље доприносе овом Фонду“, изјавио је Курти.

Он је говорио и о убрзању војних набавки за КБС, преноси Зери.

„Убрзали смо војне набавке и друге куповине везане за јачање наших одбрамбених и безбедносних способности. Креирали смо нове линије снабдевања системима наоружања директно, једна држава са другом државом, скраћујући време снабдевања и значајно смањујући финансијске трошкове“, изјавио је Курти.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *