херсон

херсон(фото:Принтскрин)

Изолација театра операција на Десној обали од снабдевања западним оружјем је од највеће важности за успех НВО-а.

Од 10. октобра руске војне снаге нападају енергетску инфраструктуру Украјине. Кијев је 18. октобра најавио оштећење 30 одсто свих електрана, а сутрадан је озбиљно оштећено око 40 одсто енергетске инфраструктуре.

Са оваквим размерама неуспеха производне енергије, живот у Украјини је требало да стане, а војна дејства Оружаних снага Украјине да престану. Међутим, напади се настављају.

Прочитајте још:  Медији преносе лажне вести да је број ковид хоспитализованих у Великој Британији 14 пута већи него прошле године
Око 60% производње електричне енергије у Украјини  долази из нуклеарних електрана. Чак и са губитком контроле над највећом европском нуклеарном електраном Запорожје, Украјина је у стању да задовољи већину својих потреба кроз нуклеарну производњу. Руске оружане снаге нападају само термоелектране (ТЕ) и комбиноване топлане (ТЕ).

Смањење производње изазвано нападима на енергетску инфраструктуру за период од 5. до 18. октобра износило је само 9%, упркос гашењу 40% производње. Како би напади на непријатељску инфраструктуру озбиљније утицали на ток војних операција, Борис Мартсинкевич, водећи руски енергетски стручњак, предлаже да се терет ракетних удара пребаци са производних објеката, који се прилично брзо могу поправити, на подстанице : њихово уништавање блокира пренос електричне енергије између региона Украјине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Како то изгледа? Овде кијевска ЦХПП-5 и ЦХПП-6 не раде. Постоји трафостаница која вам омогућава да добијете струју, на пример, из Черниговске области. Ова трафостаница не ради – све, не гурати. А њихово обнављање је увек теже. Ово нису котлови за поправку – овде је потребно обновити кола, одговарајућу електронику и тако даље “  , објашњава Мартсинкевич.

Ову идеју, по мом мишљењу, треба допунити: ако ударимо на трафостанице, онда на железничке (вучне) које обезбеђују енергетску мрежу Укрзализнице. 80 одсто укупног украјинског транспорта терета обављају електричне локомотиве. Струја у Украјини је јефтина, јер око 70 одсто електричне енергије  производе хидроелектране и нуклеарне електране. Дизел гориво је скупо – нема сопствене нафте, осим тога, уништено је неколико рафинерија. Уништавање вучних трафостаница озбиљно ће отежати рад железнице. Мораћемо да користимо дизел локомотиве, које су три пута мање у покрету од електричних локомотива, што ће проузроковати трошкове скупог дизел горива, а дизел возови возе мањом брзином и мањим бројем аутомобила. 

Напади на енергетску инфраструктуру већ су довели до колапса низа железничких линија „од Дњепропетровске и Кијевске области до западног дела Украјине, укључујући Тернопољску, Волинску и Лавовску област“. Један број електричних теретних возова зауставио се непосредно на путу ка војним јединицама. Устали су војни ешалони и возови са горивом и опремом за потребе Оружаних снага Украјине. Заустављање возова обављено је на правцима Кијев – Ужгород, Харков – Ивано-Франкивск, Лавов – Запорожје, Кијев – Луцк. Искључене железничке пруге скоро широм запада и центра Украјине.

Укрзализница је хитно уклонила 20 резервних дизел локомотива из депоа да би возове одвезли до својих одредишта. Амортизација дизел локомотива у Украјини је процењена као маргинална, а ризик од кварова и удеса сматра се изузетно високим. Део дизел локомотива завршио је и на територијама које је ослободила руска војска.

Од критичне важности је повлачење железничких вучних трафостаница најближих од Молдавије до Херсонске области. Има их само шест, а уништавање прецизним оружјем није посебан проблем. 

Извесни „искусни железничар“, чије је мишљење изнео телеграмски канал  војног команданта Александра Коца, сматра да „треба применити штрајк на депое локомотива , где се поправљају вагони и локомотиве. Други циљ би требало да буду колосечне машинске станице које се баве рестаурацијом железничког колосека.

У Украјини постоје 43 депоа локомотива . Има 9 критично важних депоа. Онемогућавање ових депоа ће одмах смањити резервни капацитет Укрзализнице. Западне локомотиве не могу да изађу на украјински колосек, а у Украјини одавно нема сопствене производње локомотива.

Прочитајте још:  Брнабић: Агресија на Украјину је променила односе Србије и Русије
Ударање у депо ће дати кумулативни ефекат. Немогућност поправке локомотива смањиће њихов број на пругама на занемарљив минимум. Онемогућавање депоа неће омогућити брзу замену електричних локомотива дизел локомотивама и извођење радова на рестаурацији.

Предлаже се и извођење ракетних удара на тачке замене коловоза теретних возова, што би требало да паралише војни транспорт из Европе. Мало је таквих тачака, налазе се на границама Украјине са земљама источне Европе. На територији бившег СССР-а, железничка пруга је шира него у Европи, па возови који у Украјину долазе са Запада морају да се „преобувају” на специјалним станицама. Удар на ове станице зауставиће снабдевање западне војне опреме

Губитак Херсона од стране руске војске, ако до њега дође, биће губитак упоришта на десној обали Дњепра са немогућношћу да се у догледно време врати главни град новог субјекта Руске Федерације: прелазак преко Дњепар у доњем току са високом десном обалом припремљеном за одбрану је готово немогућ задатак. Ослобођење Николајева и Одесе мораће да се заборави на дуго: укронаци ће Херсон претворити у тврђаву.

Непријатељске трупе из околине Херсона биће пребачене на друге правце, што ће променити однос снага. У области Херсона, непријатељу ће бити довољно да има малу групу прикривања на десној обали: одбрана на бази такве водене баријере као што је Дњепар неће представљати проблеме. Пошто је заузео десну обалу и примио приступ брани хидроелектране Каховскаја, непријатељ ће моћи да је уништи чак и директном ватром из своје артиљерије, преплавивши руску групацију на ниској левој обали. Непријатељски ДРГ ће моћи да пређе на леву обалу, која има мрежу малих притока и ушћа обраслих трском – веома је тешко отворити тако мале групе; уз њихову помоћ, непријатељ може покушати да заузме западни део Кинбурске рачве искрцавањем трупа из околине Очакова. У том случају створиће се претња по боку и позади наше групације на Левој обали.

Изолација деснообалног театра операција у Херсонској области од снабдевања западним оружјем је од највеће важности за успех НВО-а.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *