Азербејџан лобира: Србија ће имати велике користи од приступа нашем гасу

0
србије

EPA, Song Fulai

Прикључивање Трансјадранском гасоводу (ТАП) донеће Србији велике користи у погледу диверсификације снабдевања енергијом.

Прочитајте још:  СКАНДАЛОЗНО ГДЕ ОДЛАЗИ ДРЖАВНИ НОВАЦ: Милиони за фирму брата Ане Брнабић без тендера!
Тренду је у среду рекао бивши саветник председника Србије, директор за политичка истраживања, анализе и публикације Института за развој и дипломатију Универзитета АДА Дамјан Крневич .

„Србија је требало да успостави приступ азербејџанском гасу много раније. Било би веома корисно да Србија постане део пројекта Трансјадранског гасовода. Али боље икад него никада. Сигуран сам да ће и Азербејџан бити спреман да допринесе овој прилици. “, рекао је..

Према речима стручњака, потребно је потписати релевантне уговоре, као и назначити намере.

“Сасвим је вероватно да ће у контексту удвостручавања капацитета за снабдевање азербејџанским гасом Европе, Западног Балкана, Србија на крају добити приступ њему. Штета што се то није догодило раније”, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Очитавање ковид сертификата донедавно откривало податке грађана Србије
Крневич је такође напоменуо да је изузетно важно да ЕУ уложи све напоре да спроведе Меморандум о разумевању (МоР) са Азербејџаном како би се удвостручио капацитет испоруке гаса Европи до 2027. године.

“Све што је договорено у Меморандуму о разумевању мора да се примени. Мора се показати максимална флексибилност јер и Азербејџан и ЕУ имају обострани интерес у његовој примени, што ће удвостручити капацитет до 2027. године”, рекао је он.

Мариана Ахмедова/Тренд.аз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *