Муслимани у сред Сарајева дижу споменик српском краљу Босне Твртку Котроманићу

0
бих

Стефан Твртко Котроманић

Тема последњих неколико дана у Сарајеву јесте и место на ком ће се наћи споменик српском краљу Босне Стефану Твртку Котроманићу.

То је на свом Твитер налогу потврдила и градоначелница Сарајева Бењамина Карић.

Она је написала да је пре 645 на данашњи дан крунисан Твртко први Котроманић за краља Босне. Дајући тиме за право да тзв бошњачка нација постоји 645 година.

Спорно је међутим што је Стефан Твртко Котроманић српски краљ, а не босански а посебно не бошњачки и крунисан је круном Немањића за краља Срба Босне, Приморја и Хумске земље, при чему је и узео титуларно име Немањића, што је и природно будући да је директно преко своје баке Јелисавете, жене бана Стефана I Котроманића и ћерке краља Драгутина Немањића, био је у сродству са Немањићима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стефан Твртко I Котроманих крунисан је у манастиру Милешеви. И само име Стефан испред Твртко Котроманић значи да је преузео заједничко име Немањића и тиме им још једном одао поштовање и нагласио стављање у службу владара свих Срба Немањића.

Након крунисања у Милешеви, Стефан Твртко у својим повељама истиче православне формуле. Тако Твртко у својој повељи кнезу и војводи Хрвоју Вукчићу Хрватинићу од 12. марта 1380. године, овако започиње: „У почетак Оца, у испуњење Сина и силаском Светога Духа, амин. О предивна висото мудрости и спознајо божанствене силе! Како су необухвативи судови његови и неизбројиве стазе његове њих је испунио милосрђем и штедротама којима се са горњих висина својега божаства приљубио целој васељени и пошто је људско суштатство, посрнуло у преступу, собом обожио, усео је на небеса покоравајући се Оцу сведржитељу и извршио дело како је изволио. Њиме се и скиптри царски утврђују по целој васељени и красујући се славе Бога сведржитеља. Тако и ја, Стефан Твртко, по милости Господа Бога краљ Срба, Босне, Приморја, Хумске земље, Доњих Крајева, Западних страна, Усоре, Соли и Подриња и осталим, удостојен бејах да царујем у земљама родитеља и прародитеља наших, чинећи им милост и уписујући (убрајајући) свакоме по вери и заслузи његовој….“.

Прочитајте још:  Тужилаштво БиХ против Срба

Тако да, иако муслимани и Хрвати присвајају српске краљеве, поздрављамо поставку споменика српском краљу Стефану Твртку Немањићу, јер ћемо имати леп споменик када Сарајево буде ослобођено!

Васељенска

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *