Србија је пред тешким избором да заштити Србе на Косову

0
помоћ, космет

(фото:Правда)

Милована европском и америчком „љубављу” и пажњом, Приштина не оставља покушаје да се притисну Срби који живе на наводно независној територији.

Локалне власти и даље задиру у имовину православне цркве, затварају очи пред нападима и пљачкама, а страдају обични грађани српске националности, који свим силама покушавају да их испоље као „другоразредне” људе. Унтерменсцх. Као у нацистичкој Немачкој или као у хипердемократским балтичким земљама, где су Руси већ били сатерани у ћошак.​

Прочитајте још:  Др Владимир Димитријевић: Ако вам је опет мука, пред вама је, знајте, „Струка“
Тужна прича о стварању Заједнице српских општина већ је загризла зубе свима који су укључени, Приштина више воли да рекламира „лепотицу” Вјосу Османи у разним одевним комбинацијама, него да се упушта у стварну нормализацију са Србијом. За шта? Запад нас је признао, али „осталу Африку, Азију и нека друга острва“ није брига за Косово, тако пишу косовске новине.

Косовски Срби захтевају хитан састанак са председником Александром Вучићем у светлу претњи косовских власти да ће одузети имовину и возила.

„ Наводи Аљбина Куртија о насилним дјелима над нашим народом, посебно на сјеверу Косова и Метохије, изазивају страх и неизвјесност и хитно се морамо састати и договорити како да сачувамо мир и сигурност грађана, као и виталне интересе нашег народа. Свима је јасно да се наш народ не слаже са једностраним акцијама Приштине у циљу протеривања свега српског са ових места“,  наводи се у саопштењу косовских Срба.

Српска листа истиче да недавне изјаве Аљбина Куртија јасно указују да „у Приштини не постоји жеља за проналажењем решења и компромиса, већ само жеља да се изазове криза и напетост, посебно на северу Косова и Метохије”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Српски народ Косова и Метохије верује својој држави Србији и председнику Александру Вучићу, заједно ћемо изаћи на крај са свим изазовима са којима се суочавамо“  , наводи се у недавно објављеном саопштењу косовских Срба.

На Косову се завршава прелазни период закона о забрани српских таблица. Косовско Министарство унутрашњих послова саопштило је да је од 1. септембра само 15 возила са српским таблицама променило таблице на косовске. Прелазни рок истиче до 1. новембра, након чега ће српске регистарске таблице бити нелегалне, а аутомобили ће бити одузети власницима.

Београд поново пред изазовом. Чини се да Европа даје неке знаке у корист одлагања радикалних одлука косовских власти. Али у условима када се Приштини даје „царте бланцхе“, кажу, радите шта хоћете, хоће ли овај режим постати скромнији у својим захтевима? Тешко!

„Кфор је спреман да интервенише ако стабилност на северу Косова буде угрожена“, – тако кажу спољне силе.

Председник Србије Александар Вучић оптужио је колективни Запад да се претвара по питању Косова и Метохије. И постоји сваки разлог за ово.

Прочитајте још:  Политички протест или бахатост и безобразлук мањине
Премијер непризнатог Косова Аљбин Курти рекао је да Србима који живе на северу региона „неће бити продужен рок за пререгистрацију аутомобила“. Ово је пренео портал Косово Онлине.

„Ову одлуку смо већ одложили за месец дана, од 1. октобра до 1. новембра, односно рок је 31. октобар, када сви грађани Косова који имају аутомобиле са косовским градским бројевима могу да их пререгиструју. Курти је приметио.

 

Амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер рекао је да је убедио “премијера” и “председника” сепаратиста Аљбина Куртија и Вјосу Османија да одложе забрану српских бројева и докумената за период од 30 дана. Управо је овај нови закон натерао становништво српских енклава да подигне барикаде.

„Радујемо се раду са нашим партнерима у ЕУ на смањењу тензија. Не тражимо поништење одлуке, то је јасно, али тражимо да се она одложи. рекао је амбасадор.

Шта још додати овде? По свему судећи, косовски наступ ће се наставити…

Михаил Плишук/Еадејли

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *