За хрватске злочине у Славонији нико није одговарао

0

У Гређанима код Окучана данас је, поводом славе цркве Свете Петке служена литургија и помен Србима из овог села које су од 1991. до 1995. убиле хрватске снаге, као и Србима које су убиле усташе у Другом светском рату.

Прочитајте још:  Домољуб Вуксановић прославља „Олују“: Свим Хрватицама и Хрватима срдачно честитам „Дан побједе и Дан хрватских бранитеља“
Литургију су служили свештеници Епархије пакрачко-славонске.

Епископ пакрачко-славонски Јован освештао је 2016. године у старом делу цркве Свете Петке спомен-плочу у знак сећања на 18 убијених Срба из Гређана, на којој су исписана имена жртава. За злочин још нико није процесуиран пред хрватским и међународним правосуђем, а Хашки трибунал никада није ни водио интензивну истрагу о ратним злочинима почињеним над Србима у западној Славонији у протеклом рату, пренела је Срна. Хрватска паравојска упала је у српска села Гређане и Човац након повлачења бивше ЈНА на почетне положаје на канал Струг.

Током Другог светског рата усташе су неколико стотина мештана, укљућујући старце, жене и децу из села Гређани, Човац и Врбовљани присилно одвели у концентрационе логоре Јасеновац, Стару Градишку, те у Млаку и Уштицу, из којих се већина никада није вратила.

Прочитајте још:  Антихрист је 2011. најавио човечанству како ће га смањити и уништити
Павелићеве усташе су 8. маја 1944. године извршиле покољ над 12 српских дечака из села Гређани који су чували стоку у пољу, преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *