КАРАЏИЋ ПРОЖИВЉАВА ТОРТУРУ: Ако се Радовану нешто деси, Велика Британија ће бити одговорна

0
радована

Радован Караџић (Фото: Патриот)

Адвокат Горан Петронијевић, правни заступник првог председника Републике Српске Радована Караџића, изјавио је да је дошло до страховитих нарушавања Караџићевих основних људских и затворских права у Великој Британији те поручио да ће, уколико му се ишта деси, за то директно бити одговорна британска влада.

Петронијевић је, говорећи о писму које је група интелектуалаца упутила генералном секретару УН Антонију Гуетересу због нехуманог поступања према Караџићу у британском затвору, рекао да је то начин да се скрене пажња и домаћој и свјетској јавности на озбиљно кршење Караџићевих основних људских права, посебно затворских.

– Ово је први покушај да се о овоме обавести светска јавност, јер ако се њему ишта деси, директно је одговорна британска Влада, то неће бити никаква случајност већ, затворско, односно судско убиство и то мора да се зна унапред – истакао је Петронијевић за Срну.

Он је напоменуо да је Караџићев правни тим упозоравао пре његовог упућивања у британски затвор на издржавање казне на све опасности које га тамо могу очекивати.

– Али нисмо рачунали на незаконито понашање британских власти. Све што се тамо ради, ради се да му се отежа боравак, он је човек у озбиљним годинама, потребна му је нега, лекови, исхрана и све остало – навео је Петронијевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, Караџићу се ускраћују сва основна људска права, контакти са породицом, неосновано се дисциплински кажњава да би се то покрило некаквом формом и то траје већ дужи временски период.

– Ангажовали смо и адвоката из Велике Британије који је ступио у контакт са затворским властима и покушава да и правним путем парирамо тим незаконитим радњама које они имају према њему, међутим то није уродило плодом – рекао је Петронијевић.

Прочитајте још:  Како је злочинац Куртај постао Куртијев херој

Петронијевић је нагласио да је Караџић тамо затвореник УН, а не Уједињеног Краљевства.

– А они то пренебрегавају. Они су потписали споразум и обавезали се према Хашком трибуналу да поштују сва она правила и права и дају такав третман и смјештај какав је неопходан по правилима Хашког трибунала, који какав је такав је, у ингеренцији не Уједињеног Краљевства, него УН – додао је Петронијевић за СРНУ.

То што је Британија, како је рекао, потписала споразум о пријему на издржавање лица која су лишена слободе или осуђена пред Хашким трибуналом не значи да их гурну у некакву рупу и малтретирају тамо, напротив то значи да треба да поштују сва она права и правила која Трибунал, односно УН, односно конвенције и резолуције које се тичу заштите права затворених и лица лишених слободе.

– То се није догодило и ово је једини начин да скренемо пажњу и домаће и свјетске јавности на драстично кршење његових права јер то иде до те мере да ми почињемо да размишљамо и о тежим посљедицама – истакао је Петронијевић.

Он је указао да је Караџић у британском затвору “крив” и зато што је његов став прихваћен или општеприхваћен о појединим питањима.

– Замислите ви то, да ја цитирам сад Радована Караџића и кажем шта је некад Караџић рекао, а онда, они му укину могућност да му се на картицу уплати новац који му је неопходан за лекове и исхрану, укину му се картице са којих може да контактира са породицом, са својим адвокатом. Замислите шта то значи?! – додао је Петронијевић.

Прочитајте још:  Порука за све људе, који се нису вакцинисали

Петронијевић је рекао да нажалост није упознат о тренутном здравственом стању првог председника Републике Српске Радована Караџића.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у затвору на британском острву Вајт, указујући да постоји могућност трагичног исхода и захтијевајући да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Караџићу су, како се наводи, онемогућени сусрети са правним саветницима, дуже време се налази у потпуној изолацији, а онемогућено му је и кориштење додатне светлости у виду лампе и компјутера.

Није му дозвољено да се обраћа затворској управи, нити било којој правосудној инстанци, изложен је психичком малтретирању чувара, а затвор је блокирао картице његових пријатеља и чланова породице, па нико од њих не може да му уплати новац за храну и телефон.

Караџић се већ неко време налази у потпуној изолацији без права на контакт са породицом.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *