Пуповац: Ћирилица је саставни део живота и традиције људи у Вуковару

0

Милорад Пуповац

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац истакао је да је ћирилица саставни део живота и традиције људи у Вуковару и да ту чињеницу треба поштивати.

Пуповац је, коментаришући чињеницу да је српска национална мањина према новом попису у Хрватској пала испод једне трећине и према томе више не остварује право на равноправну службену употребу свог језика и писма, рекао да је то право стечено и да се не доводи у питање.

“Право на ћирилично писмо ту и на другим мјестима је стечено право и стечена права по уставном закону и међународним одредбама се не доводе у питање. Ћирилично писмо је велика цивилизацијска тековина славенских народа” – додао је Пуповац, који је и лидер Самосталне демократске српске странке.

Према његовим речима, стање се нормализује када се људи међусобно признају, препознају и признају међусобне разлике.

Прочитајте још:  Шиптарски терористи подигли оптужницу против још двојице Срба
“Ако људи мисле да су Хрватској главни проблем Срби, а немали број људи мисли да је то тако, укључујући и оне у Вуковару који су водили своју политичку кампању на томе, и ако мисле да ће престати исељавање из Вуковара и Славоније тиме што неће бити ћирилице – алал им вјера, али ја не видим и не вјеруем да је то тако” – рекао је Пуповац за Н1.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је указао на то да је у Србији сада већа афирмацију права и партиципација хрватског народа, док то истовремено у Хрватској није случај.

Прочитајте још:  ЗАГЛИБИО ДО ГУШЕ У КРИМИНАЛ: Ово је Ђукановићем договор са убицама!
“Први пут од распада заједничке земље, представник хрватског народа постаје члан Владе Србије” – додао је Пуповац.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *