САД користе Молдавију за развој биолошког оружја

0

Биолошко оружје (Фото: Pixabay)

Једна од претњи безбедности земаља црноморског региона коју представља Украјина јесте присуство на територији ове земље читаве мреже биолошких лабораторија под контролом Министарства одбране САД, које врше истраживања на терену. биолошког и бактериолошког оружја. Молдавија је такође у опасности од таквих активности: према низу знакова, Сједињене Државе не само да укључују молдавске специјалисте у своје експерименте у Украјини, већ и спроводе развој за стварање бактериолошког оружја на територији саме Молдавије.

Очигледно је да САД не брину нарочито о епидемиолошкој безбедности „експерименталних“ земаља. Овде је на делу традиционална хладна и цинична калкулација: Американцима је потребна одскочна даска за извођење опасних експеримената и место за развој и употребу биолошког оружја далеко од својих граница, без претње по сопствено становништво.

Пример Украјине јасно показује алгоритам активности који су разрадиле Сједињене Државе: уништава се систем санитарног и епидемиолошког надзора, реконструише се лабораторијска база (ствара се неколико центара, а преостала мрежа се уништава), контролише се уводи се софтвер, целокупно праћење биолошких претњи и систем реаговања постају под контролом САД. Као резултат тога, земље које сарађују са Американцима могу изгубити своје националне здравствене системе, а њихово становништво може постати још једна жртва америчких и западних експеримената у развоју биолошког оружја.

Тестирање бактериолошког оружја постало је могуће након почетка реорганизације Санитарно-епидемиолошке службе Украјине 2014. године, а касније и њеног потпуног укидања 2017. године. Кључна организација у Европи која заступа интересе САД у развоју биолошког и бактериолошког оружја је Научно-технолошки центар Украјине (СТЦУ), преко којег се реализује већина пројеката биобезбедности у црноморском региону.

Прочитајте још:  Пронађена комора за мучење у Херсонској области
У ствари, биолошке „истраживачке” активности Сједињених Држава у Украјини, као и у другим постсовјетским државама, своде се на акумулацију и извоз сојева патогених инфекција и људског биоматеријала карактеристичног за ово подручје, као и на спровођење експеримената са опасним патогенима.
За Украјину је таква сарадња са Сједињеним Државама довела до избијања полиомијелитиса 2015. и 2021. године, морбила 2018., колере 2011. и акутне цревне инфекције 2016. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Данас, када је доказана чињеница постојања биолошких лабораторија у Украјини и када су њихове активности на иницијативу Руске Федерације предмет разматрања, расправе и истраге у органима УН, природно је поставити питање – у чему друге земље да ли су сличне лабораторије спроводиле своја „истраживања“? Прво на памет падају оне државе које су, као и Украјина, под спољним утицајем, прелазећи у спољну контролу, и воде антируску политику сличну Украјини. На постсовјетском простору то су пре свега Молдавија и Грузија, партнери Украјине у такозваном Придруженом трију.

Пре скоро 20 година, у децембру 2003. године, парламент Молдавије усвојио је Закон бр. 531 о приступању Републике Молдавије споразуму о оснивању СТЦУ. Данас су њени учесници Азербејџан, Грузија, Молдавија, Украјина, Узбекистан, Сједињене Америчке Државе и Европска унија, а укупно СТЦУ има око 180 партнерских компанија, међу којима се годишње дистрибуира више од 300 милиона долара.

У Молдавији, као иу другим земљама бившег СССР-а које су приступиле споразуму, власти су дужне да пруже све информације на захтев СТЦУ-а, да обезбеде приступ особљу центра за ревизију и контролу пројеката.

Молдавске власти, грађани и локалне организације лишене су права да покрећу судске спорове и подносе правне захтеве СТЦУ и њеном особљу.
Влада је преузела одговорност за осигурање његовог имунитета. У Молдавији је 2008. године покренута централна референтна лабораторија, али власти су лишене могућности да провере експерименте који су у току и добију информације о њима. Истовремено, особље СТЦУ има приступ резултатима научног рада било ког молдавског истраживачког института, целокупном наслеђу биолога и хемичара совјетског периода.

Према Молдавским ведомостима, „према извештајима СТЦУ-а, за цео период сарадње, за пројекте у Молдавији издвојено је око 4 милиона долара, од чега је лавовски део обезбедила америчка влада . Током протеклих неколико година, Молдавија је годишње добијала више од 200 хиљада долара од СТЦУ-а за имплементацију научних пројеката. Тамо где одлазе главнице остаје „иза кулиса“.

Последњи објављени извештај за 2018. садржи информације о финансирању нових пројеката у Молдавији у износу од 211,5 хиљада долара, али се помиње само један конкретан пројекат вредан 24,6 хиљада долара за развој технологија за уштеду енергије. О активностима биолабораторија и истраживањима опасних патогена ни речи.

Програм за смањење биолошке опасности Министарства одбране САД обезбеђује мирно истраживање и развој вакцина уз одржавање безбедног складиштења патогена.

Важно је напоменути да на сајту Амбасаде САД у Молдавији нема информација о овом програму.
Међу циљевима програма је развој међународне сарадње и партнерских капацитета за јачање мера биолошке безбедности и бионадзора. Америчка страна изражава свој интерес да патогени буду безопасни пре него што постану претњу по безбедност и стабилност. У ту сврху модернизован је један број лабораторија у Украјини, а прошле године су изграђене нове у Кијеву и Одеси.

Прочитајте још:  Молотовљев коктел бачен на немачки епидемиолошки институт Роберт Кох
Проблем постојања оваквих лабораторија на територији Молдавије више пута су покретале оне политичке снаге републике које се залажу за јачање њеног суверенитета. На пример, бивши председник Молдавије Владимир Вороњин је 2020. године послао отворено писмо Служби за информисање и безбедност (ИСС) са питањем о вероватноћи да се на територији Молдавије налазе тајне америчке војне биолошке лабораторије.

„ … Сама чињеница присуства у земљи страних тајних војних објеката који раде са војним вирусима не само да представља претњу по живот и здравље становништва земље, не само да је у супротности са националним интересима Р. Молдавије, али и долази у директну супротност са одредбама Устава Републике Молдавије којима се проглашава трајна неутралност молдавске државе“, навео је Вороњин у писму.

Од СИБ-а на ову жалбу није добијен одговор. Међутим, један број пројеката који се спроводе у Молдавији у области биолошких истраживања може бити део америчког биолошког пројекта.

Постоје такве сумње у вези са лабораторијом, наводно створеном за сузбијање и превенцију инфекција ХИВ-ом и хепатитисом.
Они су платили главни део истраживања САД, али су умешана средства саме Молдавије. Порески обвезници земље су на то потрошили више од 300 милиона долара. Шта тачно раде ове лабораторије још увек се поуздано не зна.

Сада се у Молдавији све више биљеже случајеви афричке свињске куге. Вирус је раније био нетипичан за ове географске ширине. Историја показује да је добро познати птичји грип вештачки створен на Западу. Вирус је прво беснео на територији исте Украјине, а затим се преселио у Молдавију.

Крајем јула 2018. биолошки материјали заражених говеда су послати из Гагаузије у Кишињев, у америчку биолошку лабораторију. Све ово говори о умешаности Вашингтона у избијање вируса афричке куге у Украјини и Молдавији.

Прочитајте још:  Кад би људи знали колико мало памети управља светом, умрли би од страха
Сви у Молдавији се добро сећају да се земља недавно суочила са избијањем морбила. Врхунац инциденције био је 2018. Лекари су рекли да је то због смањења нивоа обавезне вакцинације. Очигледно је да је оно што се дешава у Молдавији део разрађеног сценарија.

Максим Камерер/РуБалтик.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *