Укронацисти поново провоцирају Мађаре у Закарпатју, Сијарто поручио: Заузећемо се за наше сународнике

0

(фото:Украјинска правда)

Украјинском лудило нема краја. 

Ових дана сведоци смо рушења совјетских и руских споменика који су део реалне украјинске историје. Али то није новост с обзиром на то да се овакве ствари раде још од нацистичког пуча 2014. године.

Међутим, нацисти су овај пут отишли корак даље па су поново ударили на културу Закарпатских Мађара.

У Мукачеву у дворцу “Палаток” градска администрација је демонтирала мађарски симбол птицу турул и на њено место поставила грб државе-404 који сад смешно изгледа као и сама држава.

Том приликом Мукачевски гаулајтер Андреј Гаулајтер је рекао да се сада ствара “нова историја Украјине” и да “пријатељи и непријатељи Украјине морају да знају да је Украјина јединствена од истока до запада”, преноси украјинска Правда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мађарски миннистар иностраних послова Петер Сијарто одмах је позвао украјинског отправника спољних послова назвавши ову одлуку непотребном провокацијом.

Он је том приликом изјавио да Мађарска има задатак да се заузме за своје сународнике у Закарпатју, преноси мађарски портал Инфостарт.

Јанош Арпад Потапи, државни секретар задужен за националну политику у кабинету премијера, назвао је ту одлуку дубоко шокантном и нечувеном.

Подкарпатско мађарско културно друштво (КМКСЗ) је скренуло пажњу да је споменик враћен на првобитну локацију 2008. године на иницијативу градске управе Мункача у духу заједничке историјске прошлости и мирног суживота националности.

У саопштењу Мађарске демократске уније Украјине (УМДСЗ) наводи се да сматрају да та одлука може у великој мери допринети подстицању етнички заснованих тензија како на градском тако и на жупанијском нивоу. Организација позива чланове Извршног одбора Градског већа Мункача да повуку своју одлуку.

Прочитајте још:  Украјински медији: Вучићева изјава да се Руси сада боље боре "скандалозна"

Подсетимо, ово није први пут да украјински нацисти провоцирају Мађаре. Више пута су им упућиване отворене претње протеривањем а 2015. године нацисти су у Мукачеву покушали да изазову и оружани отпор пуцајући на регуларне јединице тадашње војске.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *