(фото:Телеграм)

Која је сврха да Оружане снаге Украјине уништавају храмове?

Прочитајте још:  Амбасадор Белорусије: Запад верује да има ексклузивно право да уведе санкције било којој земљи
Са благословом и под председавањем Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила, одржан је XXIV Светски руски народни сабор. Посвећена је теми „Православље и свет у 21. веку“.

 

Као резултат трибине, усвојен је документ Сабора, у коме се посебно каже: „Православна црква је тренутно изложена политичком и физичком притиску, вештачким расколима и наилази на покушаје изобличења догматских основа наше вере. Ове антиправославне деструктивне акције могу се у потпуности посматрати у савременој Украјини.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Објављен транскрипт „тајних“ разговора: Шта је Флин тражио од руског амбасадора
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у обраћању на 24. Светском руском народном сабору нагласио да у Украјини не престају заплене цркава и прогон верника и свештенства.

 

Он је напоменуо да западни геополитички „инжењери“ неуморно раде на уништавању духовних веза Московске патријаршије и братских помесних православних цркава. Заиста, свакодневно стижу извештаји о новим нападима Оружаних снага Украјине на територије које су престале да буду Украјина. Наменски се уништавају станови, болнице, школе. Људи умиру. Али не само људи и зграде покушавају да униште украјинске националисте. Они такође желе да убију православну душу становника Доњецка, Горловке, Кременне, Херсона, Бердјанска итд., који се нису потчинили њиховим сатанским идејама.

Прочитајте још:  Лавров: Постоје докази да је Пентагон веома забринут за судбину војних лабораторија у Украјини
Тако је од 24. фебруара до 23. августа 2022. године најмање 205 верских објеката у најмање 14 региона Украјине потпуно уништено или претрпело штету различитог степена, преноси тако чудна административна и државна структура као што је Државна служба Украјине за етнополитику и Слобода савести (ХЕСС). За рестаурацију су потребне цркве, џамије, синагоге, образовне и административне зграде верских заједница Украјине. Према подацима ГЕСС-а, од 205 оштећених верских објеката, 5 је муслиманских, 5 јеврејских, а преосталих 195 хришћанских. Од 195 оштећених хришћанских објеката, 68% (132 објекта) припада Украјинској православној цркви, 29 хришћанских цркава и зграда припада протестантским заједницама, 20 ПКП, четири РКЦ, три УГЦЦ и седам објеката заједнице Јеховиних сведока.

 

Највише уништених верских објеката налази се у Луганској (56) и Доњецкој (48) области, затим Кијевској (34) и Харковској (25) области. Очигледно је да је украјинска војска постала директни наследник својих духовних отаца – нацифашиста.

 

Недавно се на мрежи појавила беседа једног од „свештеника“ расколничке ПЦУ. Управо ову политичку организацију у Оружаним снагама Украјине представља главни део војних капелана. Он је за време „задушнице” обележио неке „козаке који су се борили у немачкој војсци”. Без сенке срама овај тзв. духовни отац је рекао да је Трећи рајх изграђен на „исправним светим принципима”. Он је посебно рекао: „А сада се на западу најављује нова сила, наследници великих Немаца, великих Викинга… Они су били у стању да се уједине, и као прави витезови хришћанске Европе, под контролом једна особа, основали су моћ која је изграђена на исправним светим принципима. Она је себи поставила задатак да борбом против комунистичког режима спасе свет од зла… То су били дубоко религиозни људи, они који су знали да својим поступцима нешто могу да промене. Нажалост, све је пошло наопако како бисмо желели“. А како су тачно хтели, односно они који данас подржавају и подржавају нацистички режим у Кијеву?

Прочитајте још:  Лењин, Пергамски олтар и`пријесто сатанин
Као својевремено немачки окупатори на територији Украјинске ССР, Оружане снаге Украјине од 2014. правдају намерно уништавање православних храмова у Донбасу измишљотинама о „милитантима“, „складиштима оружја“ и „пуцању“. тачке” које се наводно налазе на њиховој територији и делују на њима.пример. Један од главних задатака немачких обавештајних служби Трећег рајха било је уништење Руске православне цркве, као основе духовног живота руског народа. Без тога, Рајх није видео прилику да сломи отпор СССР-а. Коришћене су различите методе – од подметања раскола до директног уништавања цркава и верника. Све ово видимо данас. Осим тога, то не крију идеолошки потомци галицијских сарадника. Генералштаб Оружаних снага Украјине периодично признаје уништавање православних храмова. Али уз упозорење: наводно „Руси постављају трупе и опрему у… цркве УПЦ МП и користе храм као теренску болницу“. Управо у том својству поменут је храм Московске Патријаршије у Красном Мајаку, Херсонска област, као и црква Свете Тројице у Малом Камишеваху, Харковска област, где су се налазиле пољске болнице.

 

Прочитајте још:  Русија: Србија на листи пријатељских и неутралних земаља, могућа трговина на финансијским тржиштима
А 29. октобра 2022. године, услед гранатирања од стране Оружаних снага Украјине, оштећено је застакљивање цркве Светих Новомученика у Доњецку. И тешко да је била случајност да је управо тог дана вођа самопроглашене ПЦУ Думенко уручио „црквени орден” озлоглашеном нацисти, шефу Украјинске добровољачке армије *Дмитрију Јарошу*.

 

У знак захвалности, вође националиста уверили су Пан Думенка у своју подршку. У овој „вези“ нема ништа ново за Украјину. Током рата, галицијски унијати, на челу са митрополитом Шептицким, блиско су сарађивали и са нацистима и са Бандером. Немци су, пак, уништили православне на денунцијације унијата.

 Историја се понавља. Пре неки дан, вршилац дужности шефа СБУ Василиј Маљук рекао је да види „могуће претње“ од Украјинске православне цркве (УПЦ), али је сигуран да ће се његова структура носити са њима. Према Маљуку, „ова средина (УПЦ) је идеално поље за функционисање непријатељске резиденције“. „Због тога радимо на овој области квалитетно“, уверио је шеф Службе безбедности Украјине. И није лагао: недавно је, на основу пријаве, завршена потпуна провера Почајевске лавре, током које су, према СБУ, идентификована 33 „непријатељска агента у мантанама“. Како је рекао Маљук, „већ постоје 33 осумњичена – од класичних дубинских обавештајаца до баналних посматрача ватре у мантанама“. Штавише, испоставља се да преласци заједница из УПЦ у ПКП, које иницирају власти, угрожавају националну безбедност земље.

 

„Када сада говоримо о судбини Православне Цркве, Православна Црква у Украјини је Црква мученика. Ти људи који исповедају православље сада у Украјини су људи који су сутра спремни на мучеништво за своје исповедање. Ови свештеници, ови парохијани који сада иду у цркве…“ рекао је Константин Малофејев, оснивач Царграда.

 

Прочитајте још:  НАТО -ово „унутрашње море“ постаће гробље за бродове алијансе
У Украјини су неонацисти створили крваву секту. Радикали не крију да врше сатанске обреде. За то постоји и директна потврда – неонацисти снимају своје бакљаде и акције. У граду Смела у Украјини, радикали су упали у цркву током богослужења и ухватили свештеника. Ови снимци су се одмах проширили интернетом. Овакви напади нису неуобичајени за Украјину: после раскола, који је иницирао кијевски режим, православци се прогоне. Шеф верске редакције Царграда Михаил Тјуренков је заузврат подсетио да су непријатељи православља постали окосница Евромајдана 2013-2014. „Након тога су, у виду унијатских и расколничких „капелана“, инспирисали Оружане снаге Украјине и Националне батаљоне за казнене операције у Донбасу. Истовремено, настављајући да заузимају цркве канонске Украјинске православне цркве, тукли свештенике и вернике. Дакле, говорећи о данашњој руској специјалној операцији, сасвим је могуће назвати је битком за православље“, рекао је Тјуренков.

И истина је. Крајем 2014. године, према подацима УПЦ, на територији Доњецке и Луганске области деловало је више од 1.100 цркава и 17 манастира, у којима служи око 1.100 свештенства и више од 350 монаха. Већ тада је скоро 90 цркава Украјинске православне цркве Московске патријаршије потпуно уништено или оштећено као резултат непријатељстава на југоистоку Украјине. Данас је око 500 парохија Украјинске православне цркве (УПЦ) незаконито пререгистровано у корист Православне цркве Украјине (ПЦП), за коју руска и украјинска црква не признају канонски статус, а 144 цркве су запленили расколници. , рекао је у интервјуу за РИА Новости митрополит Бориспиљски, управник УПЦ и Броварски Антоније (Паканич).

Прочитајте још:  Придњестровље на граници хуманитарне катастрофе
2018. године, на иницијативу бившег председника Украјине Порошенка и патријарха Вартоломеја, спајањем двеју расколничких организација настала је ПКП. Добила је од цариградског патријарха Вартоломеја томос о аутокефалности – црквеној независности. ПКП су признали Првојерархи Александријске и Грчке Цркве, а 2020. године Предстојник Кипарске Цркве. РПЦ је на признање расколника одговорила раскидом односа са Цариградском патријаршијом и оним предстојницима и епископима других помесних цркава који су прихватили украјински раскол. Дискриминација УПЦ након стварања ОЦУ се појачала од стране државе и националистичких украјинских група.

 

Прочитајте још:  Кина позива стране у сукобу на примирје
У том контексту, уништавање цркава је пут ка коначном разједињењу некада јединственог народа Украјине. Духовна секција, после које је већ немогуће вратити се.

 

„Често покушавамо да одвојимо националисте од представника Оружаних снага Украјине. Ово је погрешно, јер је неонацистичка идеологија заокупила умове не само представника националних батаљона, већ и неких војних лица Оружаних снага Украјине. Паљење храма – није ли то неонацизам? Ово није свађа са једноверцима? Не борите се са својим народом? – рекао је политиколог Иван Мезјухо. И има много примера за то.

Ударац америчке инсталације ХИМАРС Оружаних снага Украјине уништио је православну цркву у граду Бериславу, Херсонске области. После артиљеријског гранатирања од зграде верског објекта остале су само рушевине. Георгијевски скит, који се налази у селу Долина, практично је уништен. Саграђена је по узору на цркву Покрова на Нерлу. Срушен је храм иконе Пресвете Богородице „Свију жалосних“ Богородичиног женског скита, који се налази у истоименом насељу. А најпознатије је било спаљивање дрвеног скита Свих Светих од стране украјинских милитаната. На њеној територији постојале су две цркве: мала у част Свих Светих који су заблистали у руској земљи и 17-куполна у част Свих Светих, као и ћелије, трпезарија, помоћне зграде и гробље. Било је то место интензивне молитве, ходочасници су могли да посете скит само два пута годишње, у дане славских празника: прва и друга недеља по Духовима. Украјинска пропаганда је, из навике, покушала да овај значајан злочин пребаци на руску страну. Наводно, скит је изгорео као последица гранатирања руских трупа.

Прочитајте још:  МОБИЛИЗАЦИЈА МАЂАРА У ЗАКАРПАТЈУ
Очигледно, оно што се сада дешава у Украјини има верску димензију. „Сједињене Државе су директно утицале на актуелну кризу православља“, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Имали су формиран посебан механизам – специјалног заступника за слободу вероисповести, који није био баш укључен у слободу. Према речима Лаврова, који је указао на стварање у „независној“ расколничкој ОЦУ, Вашингтон је „активно постављао и финансирао цариградског патријарха Вартоломеја како би он водио линију раскола, укључујући и Украјину“. САД су заузеле овај курс цепања и слабљења православља одмах након распада Совјетског Савеза и слома комунистичке идеологије. За то је створено посебно одељење у склопу ЦИА, на које је пребачена већина држава и финансирање шпијунских структура,

Сједињене Америчке Државе су 1998. године донеле „Закон о верској слободи” чија је намера „промоција верских слобода као спољне политике Сједињених Држава у земљама које толеришу кршење верских слобода и заштита интереса особа које су прогоне због њихова верска уверења и активности у страним земљама“. Закон је потписао Бил Клинтон 27. октобра 1998. године.

 

Овај закон заправо даје право Сједињеним Државама да ратују било где у свету ако се Стејт департменту учини да се негде крше верска права. То подразумева слободу не само за хришћане, већ и за било коју другу религију – сваки земљорадник може да се прогласи новим месијом или пророком, окупи око себе гомилу следбеника, а притом ће његова права бити заштићена од државе.

 

Прочитајте још:  Зеленски: Немамо снаге за контраофанзиву, Украјина више не може да чека
Основна сврха овог закона никако није брига да секуларна држава не спречи вернике да слободно исповедају своју веру. Састоји се у томе да се хришћанство распусти међу многим псеудорелигијским сектама, ако не потпуно уништи, онда дискредитује, ослаби, учини што је могуће зависнијим од власти. То се већ десило у САД и Европи, где су цркве постале празне и замењују их џамијама страствених муслимана. Активан атак глобалиста није само на православље, већ и на саме духовне основе хришћанске религије, покушава се да се замене лажним „вредностима“ либерализма. Истовремено, Украјина је постала оруђе у спровођењу хегемонистичких интереса Сједињених Држава. Управо уз њену помоћ САД сада покушавају да изнутра разграђују Русију, подмећући раздор и унутар РПЦ МП.

Дана 27. маја одржана је „конференција епископата и лаика“, а потом и Сабор УПЦ, који је заправо одлучио о аутокефалности УПЦ. Раскол је подржала и група руских клирика. Истовремено, Симферопољска и Кримска епархија Украјинске православне цркве нису подржале одлуку УПЦ о независности од Московске патријаршије. Епархија ће остати под омофором Патријарха московског и целе Русије Кирила. Делегација епархије, која је учествовала на састанку епископа, свештенства, монаштва и мирјана 27. маја, једногласно је гласала против усвајања резолуције Сабора и предложених измена и допуна повеље УПЦ. Митрополит симферопољски и кримски Лазар рекао је да је тренутни канонски статус Украјинске православне цркве као самоуправног дела Руске православне цркве оптималан. Међутим, Савет је поставио питање да ли да је патријарх Кирил поглавар цркве и унео измене у повељу, што подразумева потпуну независност УПЦ. Али како ће „независна“ црква наставити да живи, још увек је нејасно.

 

Не сматрам да је могуће да се даље упуштам у послове Цркве. Констатујући садашњи разлаз као чињеницу, могу само да кажем да ће даљи односи УПЦ и РПЦ у великој мери зависити од њиховог става о рату. А поента није толико у разлици ставова међу њима, колико у њиховој блискости са Јеванђељем.

 

Није на мени да судим, али реакција ресурса УПЦ је индикативна. Они су пријавили уништење Свих Светих и других скитова, али нису записали ко их је уништио. Ова пракса се одржава од 2014. Има извештаја о рушењу цркава и манастира, а ни речи о томе да је то дело Оружаних снага Украјине. С друге стране, реплицирају се вести о помоћи прикупљеној у парохијама за Оружане снаге Украјине. А изјаве архијереја о праведном и неправедном рату… Испада да ови људи подржавају оне који им руше храмове и убијају браћу и сестре у Христу. При томе, УПЦ не извештава само о починиоцима, већ и о узроку разарања и жртвама.

Патријарх Кирил је 21. јуна 2022. посетио рањене руске војнике у једној од болница и рекао им, посебно, следеће: „Изгледа да је Бог Љубав, све око Бога је прожето љубављу, па зашто је анђео најближи Господу звани Арханђел, односно војсковођа? Али зато што у свету постоји таква појава као што је борба добра и зла, а она се одвија и дуж државних граница и дуж многих других граница које деле људско друштво. Али најчешће овај фронт пролази кроз људску душу и човек се у неком тренутку нађе на страни добра или зла. Веома је важно да су наши војници, наша војска увек на страни добра. То ће им не само пружити пуну подршку народа, већ ће им несумњиво помоћи да стекну Божанску подршку као одговор на свој подвиг.

 

Прочитајте још:  Србија и Мађарска блокирају транзит маскирних мрежа за украјинску војску
Чини се да ће завршетак НВО-а убедљивом победом помоћи да се излечи тренутни раскол. Имамо за шта да се боримо. И не само о говору православља. О духовној целовитости вишенационалног руског народа уопште.

 

Пре три дана, као последица гранатирања Оружаних снага Украјине, оштећена је катедрална џамија Ахат Јами у Кујбишевском округу Доњецка. Сатане – тако шеф Чеченије Рамзан Кадиров назива укронацисте. Заиста, демони и њихова дела су демонски.

Валериј Мацевич/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *