Путин позвао на ближе везе са арапским земљама

0

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Руски председник Владимир Путин позвао је на јачање односа са Арапском лигом и њеним државама чланицама, предлажући ближу сарадњу у одржавању регионалне безбедности и решавању низа текућих сукоба од Либије до Јемена.

Обраћајући се чланицама Арапске лиге уочи 31. самита тог тела у Алжиру, Путин је рекао да „формирање мултиполарног система међународних односа добија на замаху“, додајући да ће нације Блиског истока и Северне Африке „са укупном популација од скоро пола милијарде, играти све значајнију улогу у овом процесу“.

„Русија је спремна да настави да у потпуности јача везе са Арапском лигом и свим њеним чланицама, посебно у јачању регионалне и глобалне безбедности“, наставио је председник.

„Верујемо да војна и политичка питања са којима се суочавају Блиски исток и северна Африка, укључујући сиријску и либијску кризу и јеменски и израелско-палестински сукоб, треба да буду решена на основу универзално признатих међународних закона, уз пуно поштовање суверенитета и територијалног интегритета држава“.

Самит Арапске лиге почео је касније у уторак, уз присуство званичника свих 22 члана тог тела, осим Сирије, која је суспендована из организације откако је почео грађански рат у тој земљи 2011. године. Иако је било неких дискусија о томе да се Дамаску дозволи присуство на догађају у Алжиру, сиријски министар спољних послова је предложио да се то питање реши касније „због арапског јединства с обзиром на изазове које представљају тренутни регионални и међународни услови“, рекао је алжирски министар спољних послова Рамтане Ламамра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дводневни догађај је први самит Арапске лиге откако су неке чланице потписале споразуме о нормализацији са Израелом, што су потези који су изазвали осуду других чланица, као и Палестинаца, који су критиковали побољшане дипломатске односе као издају. Алжир, домаћин овогодишњег самита, остаје гласна подршка Палестинцима.

Прочитајте још:  Николас Мадуро о кризи у Украјини: Венецуела је уз Путина и Русију. Наша земља подржава храбре и праведне ствари у свету

Између осталих питања, очекује се да ће лига разговарати о израелско-палестинском сукобу, текућим кризама у Либији, Јемену и Сирији, регионалној прехрамбеној и енергетској безбедности, реформама саме Лиге, као и сукобу у Украјини и његовим последицама.

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *