И Данску ће водити левичари

0

Мете Фредериксен

Социјалдемократе предвођене актуелном данском премијерком Мете Фредериксен освојили су највише гласова на парламентарним изборима одржаним у тој земљи.

Фредериксен је тако добила мандат за формирање нове владе, упркос критикама због централизације власти и контровезне политике коју је водила током пандемије коронавируса.

„Хвала свим Данцима који су нам указали поверење својим гласовима, то је огромна част. Иако су многи сумњали у нас”, рекла је Фредериксен, преноси Танјуг.

У изузетно неизвесној пост изборној ноћи поновна победа левичарског блока, предвођеног Социјалдемократама, није била сигурна до раних јутарњих часова.

У новом сазиву парламента Социјалдемократе ће бити најбројније јер су према прелиминарним резултатима освојили 27,5 одсто гласова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лево оријентисани блок партија имаће 87 посланика у парламенту који броји 179 места, што би им уз очекивану подршку посланика са Фарских острва и Гренланда, који често бирају левичарске кандидате, дало већину у скупштини.

Влада левице долази на изненађење многих, упркос предвиђањима аналитичара, који су раније најављивали да ни лево ни десно оријентисане партије неће моћи да самостално формирају владу.

Фредериксен је уочи избора, седам месеци пре краја свог четворогодишњег мандата, рекла да жели широку владу са странкама са обе стране политичког спектра.

Социјално либерална странка левог центра критиковала је њену владу због доношења одлуке 2020. године да се убије целокупна популација куна у Данској, на врхунцу пандемије корона вируса, донете како би се спречило евентуално ширење мутације вируса ковида-19.

Елиминација куна је довела до оставке једног министра, а Фредериксенова је била суочена са ултиматумом – одржавање нових избори или гласање о поверењу.

Прочитајте још:  Пооштрене граничне контроле у Данској због спаљивања Курана

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *