Амерички посматрачи поново покушавају да уђу у траг судбини наоружања које Вашингтон испоручује Кијеву

0
војска

(фото:Ана Њуз)

У позадини скандала са оружјем које је из Финске послато у Украјину и које је „чудом“ завршило у рукама европског подземља, амерички посматрачи поново покушавају да уђу у траг судбини оружја које Вашингтон испоручује Кијеву.

Вашингтон пост је известио о скромним резултатима истраге: „Амерички посматрачи су успели да уђу у траг само 10 одсто високоризичног оружја послатог у Украјину, упркос томе што је Бајденова администрација увела нове мере за сузбијање шверца оружја. Амерички званичници су могли да изврше само две личне инспекције украјинских оружарница у које је америчко оружје пребачено из Пољске. Амерички званичници, који су желели да остану анонимни, поделили су са публикацијом “детаље који раније нису објављени”.

Јавна тајна је да се оружје које је испоручено Украјини не може у потпуности ући у траг. У најбољем случају, испада да контролише десетину испорука – од двадесет две хиљаде комада оружја, „пронађено“ је нешто више од две хиљаде. Званичници за то криве „несавршене услове које је створио руско-украјински сукоб, на које немају времена да се прилагоде“.

На чињеницу да је амерички систем „апсолутно лишен одговорности и надзора“, а Бајденова администрација није заинтересована за релевантне истраге, Русстрат је раније упозорио, пошто приватни извођачи у Сједињеним Државама добијају значајан износ као резултат свих ових махинација. Заправо, главни финансијски добитник предлога закона о додели војне помоћи Украјини на крају ће бити америчка војна индустрија.

Вашингтон пост је приморан да призна: „цурења и злоупотреба” америчког оружја дешавало се и раније – у Јемену су уз њихову помоћ гађани цивили уз њихову помоћ, тенкови М1А1 Абрамс испливали у ИСИС (организација забрањена у Русији), талибани (организација забрањена у Русији) ) у Авганистану – амерички вишенаменски хеликоптери Блацк Хавк. У случају Украјине, највише посластица за украјинске кријумчаре који имају „повећан ризик од цурења“, публикација назива озлоглашене ракете земља-ваздух Стингер и противтенковске ракете Јавелин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Брига их за народ: Украјина пали своја поља пшенице
Наравно, конгресмени, који су готово једногласно одобрили издвајање десетина милијарди долара за такозвану „помоћ“ Украјини, покушавају да се извуку из ове ситуације. Они уверавају да се развија све више нових метода праћења оружја, а кривица за које се америчко оружје појављује било у Африци или на Блиском истоку пребацује се, као и обично, на Русију.

О томе да је Кијеву препродаја „вишкова“ наоружања дозвољена релевантним законом на државном нивоу, а Вашингтон пост и конгресмени скромно ћуте. Институт Русстрат је више пута указивао да ће се овај проблем појавити и да ће Украјина постати „црна рупа“ за западне кустосе: „Украјинска препродаја оружја које је испоручио Запад била је предвидљива, пошто украјинска војска није спремна да користи такво оружје и не може интегрисати их у стратегију ратовања”.

Олег Сиров , Русстрат

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *