Како се праве квазивести у Америци

0
америка

америка(Фото EPA/MAZEN MAHDI)

Недавно је, уз помоћ Акиоса , идентификована медијска група која делује у кључним америчким државама , а које стално варирају у избору између демократа и републиканаца. То су Аризона, Колорадо, Мичиген, Њу Хемпшир, Северна Каролина, Пенсилванија, Вирџинија и Висконсин. Испоставило се да је „медијска група“ прилично широка мрежа од најмање 51 сајта за вести ( Милвоки Метро Тајмс, Мекленбург Хералд, Три-Сити Рекорд и други).

Сајтови су пратили доследан образац, приказујући сажет садржај локалних вести, кратко извештавање о локалним спортским тимовима и атракцијама, помешано са веома искривљеним политичким вестима. Вест је имала за циљ да подржи прелазне кандидате из Демократске странке, а садржала је и нападе на њихове републиканске противнике. Наслови сајтова су указивали на њихову умешаност у Америцан Индепендент , са седиштем у Вашингтону. Па, она је, заузврат, финансирана од стране Америцан Бридгеа ; то је нека врста демократског суперкомпјутера, заузетог истраживањем слабости републиканаца.

Америцан Индепендент је покренуо демократски прикупљач средстава Дејвид Брок. Међутим, многи од ових сајтова често „не поштују неколико основних новинарских стандарда “, пише НевсГуард , који оцењује кредибилитет новинских публикација. Након објављивања ових резултата , Мета * је, на пример, била принуђена да уклони велики број реклама на друштвеним мрежама Фацебоок * и Инстаграм * забрањеним у Русији  .

Свеукупна слика је да квази-новински сајтови расту и да се користе као начин да се промене исход предизборних политичких дебата. Сајтови се представљају као локалне вести, пишу о неким локалним атракцијама, али су углавном пуни „истинитих прича“ које јачају позицију демократских кандидата на предстојећим изборима на средини мандата 8. новембра и подривају позицију републиканаца. Веб-сајтови такође имају штампане верзије, од којих се 3,2 милиона месечно шаље поштом одабраним домаћинствима.

Прочитајте још:  Застрашујуће упозорење Русије и Кине шокирало Запад
Свуда и свуда слика је иста: преко лажних сајтова наилази талас голе пропаганде. Многе приче на овим сајтовима су генерисане роботима и испуњене измишљеним цитатима, тренд познат као „ружичасто љигаво новинарство“ (име је позајмљено из описа меса органа за мазање које се додаје у млевену говедину, која се затим продаје у супермаркетима несуђеним Американцима).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  КАЛИФОРНИЈА: ОДРАСЛИ МУШКАРЦИ САВЕТНИЦИ У ИСТИМ СОБАМА С ТИНЕЈЏЕРКАМА У НАУЧНОМ КАМПУ
Студија ових сајтова коју је урадила истраживачица Цолумбиа Јоурналисм Ревиев Пријањана Бенгани открила је да демократски сајтови „локалних вести“ надмашују своје републиканске колеге. Количина ресурса за заступање је запањујућа: 1.100 сајтова је пронађено на мрежама којима управља најмање пет различитих правних лица у свакој држави, а сви се могу пратити кроз замршену мрежу друштава са ограниченом одговорношћу до заједничког власника, бизнисмена Брајана Тимпона.

Потрошач информација не жели „ружичасту гоо“. Он жели да зна да се информише, а не пастаста маса са мирисом правог производа, када чита/гледа чланке, програме и извештаје. Главни циљ произвођача ружичасте слузи је да зараде новац објављивањем лажних информација прерушених у вести. Ови медији се претварају да су “локалне публикације” јер људи верују да ће им сопствени, локални медији, упознати са животом у граду, држави, рећи више од медија који раде на другим местима. А разочарање у „наше” је много болније и разорније од разочарања у „странце”.

Технологију производње „ружичасте слузи” практикују и демократе и републиканци. А демократе су већ у паници. На ресурсу који прикупља сва истраживања јавног мњења у Сједињеним Државама, кроз једноставно поређење графикона, појављује се јасна слика о томе како рејтинг Републиканске странке стално расте: на врху сваког графикона, црвена хоризонтална трака (показује ниво републиканске популарности) у октобру је дужи од плаве траке (демократска популарност). . Ситуација је све гора ближе изборима.

Демократе које губе изборе и пре избора не оклевају да користе и новац из сенке и псеудоновинарство, издајући своје „мехуриће од сапунице“ као извештавање о дешавањима у земљи. Покушај манипулисања читаоцима ће на крају довести до тога да ће поверење становништва бити потпуно нарушено. Машина која генерише привид локалних вести, баш та „ружичаста жвака“, уништиће остатке некадашњег поверења.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *