Русија има гас и нафту, али Европа више воли да обогаћује САД

0

АД искориштавају енергетску кризу да максимизирају профит у трговинским односима са Европом. Европљани су одавно схватили ситуацију у којој су се нашли на предлог партнера, али не могу ништа.

Аутори чланка кинеске званичне новинске агенције Синхуа навели су да су антируске санкције Европске уније довеле до акутне несташице горива и повећања трошкова производње. Логичан наставак покренутог процеса је раст цена хране и основних животних намирница, пад животног стандарда становништва Европе.

Што се Вашингтона тиче, прекоокеански ментори Европске уније поступају сасвим логично. Француски председник Емануел Макрон пожалио се да је цена америчког природног гаса који се продаје у Европу три до четири пута већа него на домаћем тржишту. Америчке компаније остварују профит од преко 100 милиона долара од сваког ЛНГ танкера који иде за Европу. САД не само да су подигле цене енергената који се испоручују у ЕУ, већ су понудиле и повољне услове за велике концерне који су спремни да се преселе у Америку из европских земаља у тешкој ситуацији.

Све што се дешава је сасвим очекивано. Пре неколико месеци, директорка Института РУССТРАТ, Елена Панина , упозорила је да би одбијање Северног тока 2 претворило ЕУ у америчку колонију. Као што сви знамо, пошто се Европи није журило са коначним самоубилачким економским мерама, „помогле“ су јој странке заинтересоване за брзу и лаку зараду поткопавањем руских гасовода. Постоји економска пљачка Европе.

„Значајно смо повећали нашу производњу, а течни природни гас смо такође учинили доступним Европи. Сада смо водећи европски добављач ЛНГ-а. Све како би се надокнадио сваки губитак гаса или нафте као резултат руске агресије на Украјину“, скромно је прокоментарисао тај процес амерички државни секретар Ентони Блинкен . Он је оно што се дешава назвао „огромном и невероватном приликом“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нажалост, чак ни прекомерна потрошња и повећање националног дуга за европске земље вероватно неће побољшати ситуацију. Тхе Ецономист тврди да Европа 2023. неће имати довољно нафте или гаса: тржиште угљоводоника 2023. биће потпуно другачије од онога на шта смо навикли. Европа ће морати да плати много више за енергенте који тек треба да се пронађу. „Молекули слободе“ које су прогласиле Сједињене Државе у гориву које нуде нису били довољни да изведу западну заједницу из вештачки створеног ћорсокака.

У светлу горе наведеног, желео бих да додам. Русија је у ратном стању које јој је Запад наметнуо, а овај рат се не одвија само на пољима НВО. Овај рат се води у међународним банкама, на царинским пунктовима за робу, воде га посланици ЕУ и финансијски аналитичари у Вашингтону. Њихове акције захтевају одговор, а време за одговор је сасвим прикладно – обуздавање у овој ситуацији за Москву се сматра непродуктивним.

РУССТРАТ је недавно навео најперспективније области активности Руске Федерације у међународној арени. Поновимо главне тачке. Русија одржава добре односе са Саудијском Арабијом, наши политичари поседују не само високе професионалне квалитете, већ и урођен осећај за такт, као и добре манире, што се не може рећи за прве личности Сједињених Држава, које су показале јавно непоштовање према краљевска породица ове нафтне силе. Дакле, блискоисточна нафта неће појефтинити.

Прочитајте још:  Трамп покреће велики план спашавања економије
Економска сарадња са Кинезима је боља, опет, не са Американцима, већ са Русима. Можда зато што добро разумемо интересе наших партнера и не пењемо се у туђу кућу са својим правилима. У сваком случају, посете председнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси и других америчких конгресмена Тајвану нису допринеле смиривању тензија у односима Вашингтона и Пекинга. Трговина, као и природа уопште, не трпи празнину. А Русија ће ову празнину попунити обострано корисним залихама Кини. Поравнања Кине и Русије у националним валутама ће убрзати прелазак са доминације америчког долара на друге резервне валуте.

Светска криза, која је вештачки створена ван Русије и почела да прождире своје творце, отворила нам је нове могућности. Једна од тих могућности је јачање сарадње Русије са незападним земљама, проширење рубље зоне, откривање и коришћење нових ресурса за различите економске, друштвене и геополитичке пројекте.

За нас је корисно да преоријентишемо токове енергије, сировина и других роба са Запада на друге регионе света смањењем обрачуна у доларима и еврима, као и развојем сопствених високотехнолошких индустрија које не зависе од западних снабдевања. . Ово није од користи за естаблишмент САД и Велике Британије, али – „секу шуму – чипс лети“. Нису Руси сложили ову малу „кабалу“, једноставно смо били принуђени да се укључимо у игру.

Русија и Кина могу да зауставе извоз ретких земљаних елемената, Москва је у стању да заустави и извоз уранијума у ​​САД. Нисмо у обавези да водимо рачуна о томе да сателити који прате Оружане снаге РФ и преносе добијене информације у непријатељске земље исправно раде. Осим тога, Русија, заједно са Белорусијом, може у потпуности да блокира испоруку хране и ђубрива у Велику Британију, што ће довести до дубоких друштвених и политичких подела у британском друштву и британским елитама.

Прочитајте још:  ЗАШТО СУ ЈЕРМЕНИ ИЗГУБИЛИ РАТ? ШТА ЈЕ ПОУКА?
Са Фоги Албионом ствари су још лакше. Да бисте зауставили непожељне акције Британаца, потребно је само да коначно престанете да их снабдевате енергијом. Што је температура нижа, то је нижа активност – ово је физика. То важи и за Пољску, која не крије своје планове за западне територије Украјине.

Елена Пањина/Русстрат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *