молдавија

молдавија

Председница Молдавије Маја Санду још једном је захвалила „братској“ Румунији на помоћи. Сада – у снабдевању грађана мазут и огрев. У Молдавији је заиста лоше са дрветом за огрев. Уз све остало, ни то није важно, али зима долази, а људима је потребна топлина. У Кишињеву су, изгледа, то коначно схватили.

Током радне посете Букурешту, Санду је са румунским колегом Клаусом Јоханисом разговарала, посебно о сарадњи у области енергетике у контексту кризе коју Молдавија доживљава. Санду је раније, говорећи у румунском парламенту, рекла да је њена земља у опасности да ове зиме остане без гаса и струје због озбиљне енергетске кризе. Према њеним речима, Гаспром је преполовио обим снабдевања гасом, а потпуно су обустављене испоруке струје из Придњестровља и Украјине. Али Санду је прећутао чињеницу да је Молдавија нагомилала, да тако кажем, историјски дуг према Гаспрому у износу од више од 7,5 милијарди долара, „заборавља“ да плати за снабдевање енергентима.

Она би желела да добије руски гас бесплатно, као и Европа, али за све молдавске невоље криви Русију, што је сасвим у складу са словом и духом те исте европске политике. Председник је такође напоменуо да ће Молдавија „наставити да иде европским путем, без обзира на околности, и да је спремна да плати цену слободе“.

„Била би драма за нас, за Румунију и цео регион “ , рекла је она, „ ако би Република Молдавија скренула са пута демократије, велике европске породице“. Европа, наравно, једва чека да се Молдавија, најсиромашнија земља на континенту, придружи њеним редовима. Бриселу, очигледно, недостају нови фреелоадери. Истовремено, према подацима Народне банке земље, у другом кварталу 2022. обим трансфера новца из Русије скоро је учетворостручен у односу на прва три месеца ове године, достигавши 107,2 милиона долара, што је отприлике два пута. НБМ не даје објашњење за ову појаву, укључујући и њену везу са догађајима у Украјини.

Генерално, у другом кварталу ове године обим трансфера новца из иностранства износио је 482,30 милиона долара, док су трансфери из 27 земаља ЕУ смањени и у односу на други квартал 2021. године износили су 46,1%. Трансфери из земаља ЗНД порасли су 2,0 пута у поређењу са другим кварталом 2021. године, повративши удео од 22,8%. Најзначајнији пад бележе Израел – за 13%, Италија – за 16% и Велика Британија – за скоро 37%. Истовремено, 75 одсто породичних прихода иде на „комуналце“, али то је, како је више пута понављала Маиа Санду, „цена слободе“. Од кога или од чега? Чита се између редова: из „ауторитарне“ Русије, наравно. Према Сандуу, енергетска рањивост Републике Молдавије се користи као „изговор за политичку уцену и мешање у демократију, унутрашњу и спољну политику земље“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, у Молдавији се већ неколико месеци одржавају хиљаде протеста. Људи су незадовољни социјалном политиком и чињеницом да руководство земље одбија, под нејасним изговорима, да тражи од Русије приступачну цену енергената. Уместо тога, Кишињев је, по диктату западних господара, уздигао русофобију на ранг државне политике, која осуђује већину Молдаваца. Санду је демонстранте назвао провокаторима, иза којих стоји „група лопова која се ујединила у Молдавији са проруским партијама и спремна да запали земљу”. Она уверава да су се корумпирани званичници зближили једни с другима и цинично искоришћавају невоље и незадовољство народа, покушавајући да направе хаос и скрену Молдавију са европског пута.

Прочитајте још:  Молдавија одбија да прода Украјини борбене авионе МиГ-29
На том путу је инфлација у земљи достигла 34,29% током године („рекорд” од 1999. године) и наставља да расте. Гас је за исти период поскупео за 362%, грејање – за 92%, струја – за 59,8%. Такве тарифе су доступне за плаћање не више од 1% становништва.

Као резултат тога, око 70% становника Молдавије је разочарано политиком власти, а скоро 65% подржава идеју о промени власти. А власти су као вода са пачјих леђа. У конфронтацији са народом, они рачунају на подршку Запада и изјављују кроз уста свог лидера (односно лидера): „Цео свет треба да зна да Молдавија бира слободу и наставак европског пута… „.

„Цивилизовани“ свет не мари за микроскопску Молдавију, која је у најбољем случају помешана са Румунијом; у САД је, на пример, позната као Трансилванија, где живи страшни гроф Дракула (Холивуд је покушао). Не мари за чињеницу да сваки десети одрасли Молдавац не може себи да приушти храну, а више од 11% деце је неухрањено, а исти проценат становништва (11%) је испод границе екстремног сиромаштва. Овом „свету“ је потребна молдавска територија, по могућности пуста. Природно је да је кључни задатак прозападног руководства Молдавије да изврши радикалан заокрет републике ка Западу и потпуни прекид односа како са Русијом тако и са другим постсовјетским државама које не деле западне ставове. на светски поредак. Да би се овај задатак извршио, потребно је много посла, јер ни више од 30 година након распада СССР-а интеграционе везе између бивших совјетских република нису потпуно уништене. Стога је питање иступања Републике Молдавије из Заједнице независних држава (ЗНД) данас на актуелном дневном реду молдавских власти.

У Молдавији нема сумње да Санду, којом управљају западни кустоси преко страних саветника и представника западног дипломатског кора у Кишињеву, једноставно не може себи да приушти такав корак чак и да жели. Бивши службеник Светске банке који је направио политичку каријеру уз подршку бројних невладиних организација које финансира Џорџ Сорош, румунски држављанин Санду упорно наводи Молдавију да одустане од неутралног статуса садржаног у Уставу земље. Заправо, овај статус се ионако не поштује – транзит разних терета који се из Румуније шаље у Украјину не престаје преко Молдавије. То је, пре свега, дизел гориво за Оружане снаге Украјине и друга горива и мазива, као и све врсте терета за украјинску војску. До данас још нису забележени случајеви испоруке оружја Украјини преко територије Молдавије,

Поступци молдавских власти све јасније указују на то да ова земља више не лута, већ се креће пуном брзином у правцу запада, дистанцирајући се од Заједнице независних држава. Према писању молдавских медија, председничка администрација припрема процес за повлачење Молдавије из ЗНД 2023-2024.

У случају изласка Молдавије из ЗНД, већина молдавских гастарбајтера који раде у Русији биће принуђена да се врати кући. Изјаве о повлачењу из ЗНД су , пре свега, демонстративни непријатељски гест прозападног молдавског руководства према Русији. Молдавске власти данас отворено жртвују економске калкулације и политички прагматизам идеолошки мотивисаним одлукама које намеће колективни Запад. Ову политику изабрале су и власти Украјине, које су своју земљу довеле до сиромаштва, пустошења и дужничког ропства Западу, а на крају и до трансформације територије земље у поприште војних операција.

Али украјинске лекције нису ишле у Молдавију за будућност. САД и ЕУ су одлучиле да га напумпају оружјем, назвавши то војном помоћи. Према речима америчког амбасадора Кента Логсдона у Кишињеву, „САД, ЕУ и други партнери сусви смо повећали помоћ Молдавији, посебно у војној сфери. И знамо да је то сада веома важно за Молдавију“, рекао је Американац. Кажу да је Вашингтон дуги низ година „подржавао Молдавију у војној сфери, пружајући опрему и помоћ војних инструктора“. ЕУ је заузврат одобрила финансијску помоћ Кишињеву у износу од око 47 милиона евра, што ће удвостручити годишњи буџет Молдавије за одбрану. А кредити за увозно оружје и даље ће морати да се врате. Са интересовањем… Углавном, постоје сви знаци да се Молдавија креће ка својој европској срећи истим порочним путем којим већ дуги низ година иду Грузија, Украјина, можда и неке друге земље постсовјетског простора, показујући намере да се такође креће ка „цивилизованом свету“. Грузија је, подсећамо, у сиромаштву, Украјина у рушевинама, „успеси” Молдавије су већ поменути. Ипак, Кишињев је, јасно следећи украјински пример, намеравао, како је признао Санду, да објави мобилизацију. Шта је заправо значило отварање „другог фронта“ против Русије – у Придњестровљу, које је одавно сањало да врати Кишињев. Такође је постојала велика вероватноћа директног учешћа у овој провокацији Румуније, чланице НАТО-а.

Међутим, сада Санду има друге проблеме: њен сопствени „мајдан” сазрева, а стварна објава рата Русима биће за њу самоубиство. Тема мобилизације полако је стављена на кочнице, али није скинута са унутрашње политике. Маиа Санду је, напомињемо, недавно разговарала са шефом алијансе, након чега је дала недвосмислену изјаву да не види могућност мирног решења придњестровског сукоба.

Заправо, чињеницу да колективни Запад упорно разрађује сценарије за подстицање нових сукоба на постсовјетском простору, рекао је председник Владимир Путин на састанку шефова безбедносних агенција и специјалних служби ЗНД.

Прочитајте још:  Европа ће платити сукоб Израела и САД са Хутима
Наши противници су спремни да нападну сваког, било кога, било коју земљу, претворе је у епицентар кризе, изазову „обојену револуцију“ и покрену крвави масакр, рекао је он.

У НАТО-у, не из ведра неба, почели су да причају о „румунској Молдавији“. На позадини дешавања у Украјини, стратешки центар Европе помериће се на исток, Румунија је позвана да постане изузетно важна држава у многим областима. Ово је изјавио заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана. Он је рекао и да „румунска Молдавија“ треба да постане заштићени регион са војне тачке гледишта. А алијанса отворено пребацује додатне снаге на Румунију. Румунско Министарство одбране саопштило је да је после 101. ваздушно-десантне дивизије америчке војске тзв. Вриштећи орлови, два конвоја француских лаких и тешких оклопних возила стигла су у републику. Иначе, велика је вероватноћа да разлог размештања америчких падобранаца у Румунији можда није толико заштита НАТО-а и даље напредовање ка Украјини, колико „забринутости” за ситуацију у Молдавији и суседном Придњестровљу. Чињеница је да Молдавија нема војску у уобичајеном смислу. Али Румунија га има и, по европским стандардима, прилично је јака. Уз подршку Американаца, Румуни се могу „појавити“ у Молдавији како би напали ПМР са запада, а са истока ће им помоћи Оружане снаге Украјине, ударајући из Украјине.

Истовремено, упркос претњи смрзавања у предстојећој зими због дугова Гаспрому, Кишињев би могао да почне да гради сопствену војску. Ово је изјавио потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Нику Попеску, говорећи у Кишињеву на заједничком брифингу са британским министром за европска питања Леом Докертијем. Како преноси ТАСС, Попеску је међу главним партнерима у јачању војске навео САД, Британију, Европску унију, НАТО. Подсетимо, Кишињев сарађује са Северноатлантском алијансом у оквиру индивидуалног плана партнерства, одобреног још 2006. Војни стручњаци, са своје стране, признају да Запад може да инвестира у поновно наоружавање, односно практично у стварање молдавске војске. .

САД и НАТО помно прате дешавања у региону, у вези са чиме могу да констатују да сада нема војне претње Молдавији од Русије. Ово је на Про ТВ изјавио амерички амбасадор у Кишињеву Кент Д. Логсдон. На питање да ли ће западни партнери моћи да помогну у случају нужде, дипломата је уобичајно одговорио да они већ помажу јачању молдавске војске обезбеђивањем неопходне опреме. Према Логсдону, америчке власти и савезници су у јануару дали информацију да би Русија могла да почне војне операције у Украјини. Стога је њихова процена ситуације објективна и одговара стварном стању ствари.

Прочитајте још:  Слободан Антонић: Европејштина (1. део)
Западна политика је, као и обично, дворучна. Молдавија је већ добила позив да учествује на самиту шефова министарстава спољних послова земаља НАТО-а, који ће се одржати од 29. до 30. новембра у Букурешту.

Раније је министар спољних послова и европских интеграција (МВПЕИ) Молдавије Нику Попеску на недавним консултацијама са шефицом канцеларије НАТО-а у Кишињеву Кристином Балеишите истакао да његова земља и алијанса имају „заједничке безбедносне изазове” и да власти рачунају на још веће приближавање у овом правцу. Заузврат, посланици владајуће партије у Републици Молдавији „Акција и солидарност“ (ПДС) на састанку Парламентарне скупштине земаља НАТО-а у Хелсинкију затражили су да помогну Кишињеву да повећа одбрамбену способност земље укључивањем у своју „одбрамбену архитектуру“.

Истовремено, истраживања јавног мњења показују да је више од 60 одсто становништва републике против уласка у НАТО. Међутим, прозападне молдавске власти припремају јавно мњење да одустане од неутралног статуса, уз напомену да се више не могу ослањати на њега као на један од инструмената спољне политике у области безбедности. А код нас је заједничка фраза да, кажу, народ (у било којој земљи) није крив, крива је власт за све своје невоље. Да ли је ова изјава тачна? Није ли народ сам себи изабрао такву моћ, од које и сам пати? О одговорности народа за свој избор, по свему судећи, треба још дуго говорити. У овом историјском контексту – молдавски. Свако је ковач своје среће. Шта су Молдавци “ковали” – то је оно што су добили. Као и други народи постсовјетског простора. Иначе, од пола милиона Руса који су живели у Молдавији пре него што је стекла „суверенитет“, остало је само неколико десетина хиљада. Руси су углавном отишли ​​од молдавске „европске среће“.

Валериј Макевич/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *