Највећи светски радио телескоп суспендован због сајбер напада

0
сајбер безбедност

LED lights and toy figures are seen in front of displayed binary code and words "Cyber attack" in this illustration taken, July 5, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration - RC2MEO982B7Z

Сајбер-напад на астрономску опсерваторију АЛМА, најмоћнији радио-телескоп на свету, приморао је особље опсерваторије да обустави астрономска посматрања, известила је Ла Јорнада 3. новембра.

Ниједна хакерска група није преузела одговорност за напад. Иако је претња већ отклоњена, из опсерваторије су указали да, с обзиром на оно што се догодило, још није могуће проценити временски оквир за потпуно обнављање рада радио-телескопа. Специјалисти опсерваторије настављају да раде на обнављању оштећене функционалности рачунарских система радио-телескопа.

Прочитајте још:  Путин забранио странцима да купују земљу на Криму и у Калињинграду
Запослени у АЛМА-и уверавају да антене опсерваторије нису оштећене. Научни подаци прикупљени радио-телескопом такође су остали нетакнути.

АЛМА запошљава 300 професионалаца, од којих су 40 компјутерски инжењери и техничари одговорни за управљање моћним рачунарима, серверима, центрима за складиштење података и екранима.

Прочитајте још:  ЧЕТИРИ СЦЕНАРИЈА ЗА 2021. ГОДИНУ
Опсерваторија се налази на северу Чилеа у пустињи Атакама, где је због посебних услова могуће вршити ноћна посматрања са чистом атмосфером, малом количином падавина и ниском влажношћу током већег дела године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *