Неочекивана претња америчкој електроенергетској мрежи

0

Електрична возила искључују мрежу.

Прочитајте још:  Вилњус: хлеб, циркуси, новац - и хајде да играмо против Русије
Новинар Џон Мекглион пише у чланку за Епоха Тајмс : „ Неочекивана претња америчком енергетском систему могла би земљу гурнути у мрак“ – а аутор назива електричне аутомобиле таквом претњом. Исти електрични аутомобили који ће, према подацима Беле куће, покренути Америку у светлију будућност, избацити Кину са тржишта аутомобила и победити у борби против климатских промена , наводи се у билтенима Беле куће .

Пре годину дана, Бајден је најавио намеру администрације да половину нових аутомобила продатих у 2030. направи у возилима са нултом емисијом, односно електричним возилима на батерије, хибридним електричним возилима или електричним возилима са горивним ћелијама. Слеепи Јое данас не престаје да рекламира електричне аутомобиле: „Ако гром удари у вашу кућу и нестане сва струја, можете да повежете своју кућу са електричним аутомобилом!“ – каже амерички председник, несвестан да ће, највероватније, електрични аутомобил бити муња која ће искључити електромрежу.

Прочитајте још:  Послушник је увек слуга и у оделу господара
У САД постоји 2,5 милиона електричних возила, а 80 одсто власника бира да пуни своје аутомобиле ноћу. Према мишљењу стручњака, ово ствара значајно оптерећење на електроенергетској мрежи. До 2025. биће 20 милиона електричних возила на путевима у САД, а не 2,5 милиона. До 2030. године више од половине продатих аутомобила биће електрични. А онда ће за пуњење електричних возила бити потребно 5,4 гигавата енергије. Једна нуклеарна електрана производи 1 гигават енергије. Да ли је могуће надокнадити дефицит обновљивим изворима енергије? У лето 2022. свет је схватио да бр.

„Реалност је да је систем електричне енергије стар и да је већина инфраструктуре изграђена пре него што смо почели да размишљамо о климатским променама “, каже Романи Веб из Центра Сабин Универзитета Колумбија. „ Није дизајниран да издржи ефекте климатских промена . “

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да би одлучили где да уложе новац, како би њихови власници остварили профит, узимају у обзир просечне податке из прошлости, а не суморне климатске прогнозе, и то чини мрежу рањивом. На пример, Тексашки одбор за поузданост електричне енергије ЕРЦОТ рекао је да је државна електрична мрежа спремна за лето и да има довољно капацитета за „нормалне“ летње услове, на основу просечног времена од 2006. до 2020. године. Међутим, у лето 2022. године, 6 електрана се искључило због топлотног таласа у Тексасу. Становници су замољени да ограниче потрошњу електричне енергије, држе термостате на или изнад 25 степени Целзијуса и избегавају коришћење уређаја који троше енергију током вршних сати.

Проблем понуде и потражње у енергетском систему САД погоршава суша: због брана које производе електричну енергију дошло је до губитка поуздане хидроенергије за 2%. Додајте томе и брзо гашење многих електрана на угаљ, са скоро све, од четкица за зубе до аутомобила електрифицираних. А сада су и електрична возила на списку потрошача електричне енергије.

Шта се дешава ако, рецимо, електрична мрежа откаже у лудој Калифорнији за електрични аутомобил? С обзиром на жељу Калифорније да повећа продају електричних возила, следећи тест одрживости мреже могао би да се заврши катастрофом. У САД постоји 21 електрично возило по јавном прикључку за пуњење. Да би одржале корак са планом повећања продаје електричних возила, САД морају да инсталирају око 500 прикључака за пуњење сваког дана у наредних 8 година, а затим ће 2030. свако електрично возило добити један прикључак. Да ли је могуће?

У Америци постоји позната прича о томе како је Моше Коен, извршни директор финансијског стартупа Гравити , одлучио да покрене своју електричну такси компанију и обратио се великим паркинг оператерима са захтевом да уграде 50 брзих пуњача који могу да напуне аутомобил за 20 минута, трошећи огромну количина електричне енергије.

Оно што је осујетило овај пројекат је следеће: ако повежете 50 аутомобила истовремено на 50 пуњача, онда ће, док се аутомобили пуне горивом, опрема трошити толико струје колико и висока пословна зграда. „Суочавамо се са неким веома строгим ограничењима “, признао је Моше Коен. Ситуација је приближно иста са свим високим технологијама: лакше је створити опрему него “хранити”.

Чак и ако Сједињене Државе некако успеју да инсталирају довољно прикључака за пуњење, америчка електрична мрежа није довољно јака да задовољи потребе свих електричних возила. Стручњаци кажу да је амерички енергетски систем на последњим ногама. Мрежа је, пише Масуд Амин, професор електротехнике и рачунарства на Универзитету у Минесоти, „у сржи наше економије, нашег квалитета живота, нашег друштва “ . И ова мрежа једноставно неће моћи да иде у корак са технолошким напретком, посебно ако уради оно што би требало да уради: смањи нуклеарну енергију са 20% националне производње енергије у 2019. на 12% у 2050., како је планирала америчка агенција за енергетику Управа за информације.

Прочитајте још:  Како је Космет завршио у магарећој клупи суботичке гимназије?
Много је лакше прекинути производњу ветра и сунца него искључити електрану на угаљ или хидроелектрану. Дакле, зелена енергија је прва у реду за смањење, без обзира шта њени апологети кажу о томе.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *