Зашто се Србија уздржала од гласања за руску резолуцију у УН

0

Трећи комитет Генералне скупштине УН уочи је подржао руски нацрт резолуције о борби против величања нацизма. Србија, која је претходних година гласала за сличне документе, први пут је била уздржана, јавља дописник ПолитНавигатора.

Ово је традиционална руска резолуција која се сваке године подноси на разматрање. Очекује се да ће документ бити стављен на гласање на Генералној скупштини целине у децембру. Коаутори текста су посебно били Азербејџан, Белорусија, Венецуела, Вијетнам, Камбоџа, Северна Кореја, Куба, Лаос, Мали, Никарагва, Пакистан, Сирија, Судан, Централноафричка Република, Екваторијална Гвинеја и Јужна Африка.

Прочитајте још:  Руски грађевинари активно обнављају Мариупољ
За документ је гласало 106 делегација, против је била 51 држава, 15 држава уздржано. У децембру 2021, када је нацрт, сличан резолуцији, стављен на гласање у целој Генералној скупштини УН, само су САД и Украјина гласале „против“. Важно је напоменути да су ове године Вашингтон подржале све земље фашистичке „Осовине“ – против резолуције су биле Аустрија, Немачка, Италија и Јапан.

„У мом сећању, ово је први случај у историји. Чак и када је 2011. године дошло до раскола у редовима Европске уније, па су неке од чланица ЕУ гласале против, а неке уздржане, представници Немачке, Италије и Аустрије су нам се заклели да никада, из принципијелних разлога, неће , моћи да гласају против документа који осуђује величање нацизма“, коментарише резултате гласања Григориј Лукјанцев, овлашћени представник руског Министарства спољних послова за људска права, демократију и владавину права.

Србија, која је раније доследно подржавала сличне документе, сада је међу уздржанима. Очигледно је то због невиђеног притиска који Запад сада врши на Београд да уведе санкције Русији. Могуће је да је ово гласање усаглашено са Москвом, пошто се неколико сати пре њега министар одбране Србије Милош Вучевић састао са амбасадором Русије у Србији Александром Ботан-Харченком.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Београду почео са радом први Српско-руски пекарски форум
Како је пренео ПолитНавигатор , премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је 13. октобра да се Србија придружила свим декларацијама и резолуцијама у УН и ЕУ којима се осуђује напад Русије на Украјину, „јасно је рекла да не признаје резултате референдума одржаних у четири региони Украјине“, а једино што се није придружила санкцијама Русији.

Оливер Галич/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *