СПЦ и верници славе Митровдан – празник који показује каква зима нас чека

0

Српска православна црква (СПЦ) и верници данас славе дан Светог великомученика Димитрија, у народу познатији као Митровдан.

Свети великомученик Димитрије родио се у Солуну, за време цара Максимилијана (владао крајем трећег и почетком четвртог века), као једино дете веома побожних људи. Отац му је био солунски војвода и тајно је веровао у Христа, не усуђујући се да јавно исповеда хришћанство, због прогона хришћана.

Цар Максимилијан поставио га је за царског намесника града Солуна, са задатком да очисти ту област од хришћана, али је Димитрије почео јавно да проповеда хришћанство, пренео је Танјуг.

Сазнавши да је намесник Димитрије хришћанин и да је многе, не одвратио него преобразио у хришћанство, цар се наљутио и бацио га у тамницу.

По наређењу цара Максимијана Димитрије је избоден копљима усред молитве, а његово тело је бачено. Хришћани су га тајно узели и сахранили на месту где се касније великаш из Илирије, по имену Леонтије, излечио од тешке болести, а у знак захвалности на гробу је подигао цркву.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Свети Димитрије се сматра заштитником Солуна, јер је спасао град од непријатељске војске, исцелитељем болесника и невољника. Руси га такође славе и сматрају га за покровитеља и заштитника Сибира.

И сви православни хришћани славе Светог Димитрија, верујући у његове исцелитељске моћи.

Код Срба је Митровдан једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима.

У српском народу Митровдан се сматра за хајдучки растанак и време почетка зиме. На Митровдан су се, наиме, хајдуци растајали да би код јатака провели зиму и поново су се састајали о Ђурђевдан следеће године. Тако је и настала крилатица Митровданак – хајдучки растанак, Ђурђевданак – хајдучки састанак.

Прочитајте још:  Густи дим над Суботицом: Избио пожар у продавници, евакуисани радници и купци

Према народном веровању, ако данас пада снег, снежни прекривач ће се задржати све до априла.

Ако је данас облачно, зима ће бити топла, а ако је ведро, према народном веровању, предстојећа зима биће оштра.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *